Hledejte v knihkupectví ŠIKMÝ KOSTEL Karin Lednické

V minulém týdnu se objevila na knižním trhu novinka, jejíž příběh je vystavěn na skutečných událostech. Zajímavé je, že děj se zčásti odehrává i ve staré Orlové. Autorkou tohoto velkolepého románu je spisovatelka KARIN LEDNICKÁ:

*Můžete čtenářům svou knihu přiblížit?

Román nese název Šikmý kostel: románová kronika ztraceného města, léta 1894–1921. Obyvatelům našeho regionu už jen letmý pohled na obálku knihy napoví, co je jejím hlavním tématem: stará Karviná, která zmizela.
K myšlence na napsání této knihy mě přivedla pamětnice, která mi vyprávěla, jak silně zasáhlo tragické důlní neštěstí z roku 1894 její rodinu hned ve dvou generacích. Měla jsem původně v úmyslu sledovat pouze tuto dějovou linii, ale když jsem se ponořila do studia historické literatury a pramenů, začala jsem zjišťovat, že náš kraj skrývá mnohem více příběhů, mnohdy velmi drásavých a v literatuře nikdy dříve nepopsaných.
V Šikmém kostele tyto dávno zapomenuté příběhy oživuji, abych vzdala hold lidem, jejichž život byl tak drsný, že už si to dnes namnoze neumíme ani představit.

*Jak je její obsah spojen s Orlovou?

Velmi silně – celá jedna dějová linie směřuje do staré Orlové. Důvod je jednoduchý – dnes už není všeobecně známo, že Orlová bývala centrem kultury a vzdělanosti celého regionu. Původní vesnice o několika stovkách obyvatel, jejichž významným zdrojem obživy bylo tkalcovství a plátenictví, se v návaznosti na rozvoj těžby uhlí a zavedení Košicko-bohumínské dráhy během několika let skokově rozrostla a zcela změnila svůj ráz.
Na pozadí všech těch změn zde působili intelektuálové, kteří ve městě zřizovali knihovny, ochotnické spolky, zasazovali se o rozvoj vzdělanosti. Toto všechno je pevnou součástí děje mojí knihy, protože jejich počínání považuji za obdivuhodné a nesmírně záslužné.
Orlová je významnou součástí děje také v závěrečné části knihy, v níž popisuji československo-polský konflikt o stanovení hranice po první světové válce. Tato historická událost není u široké veřejnosti dostatečně známá, mnozí čtenáři se o ní dozvídají z mé knihy vůbec poprvé. Je to nepochybně způsobeno tím, že se o těchto událostech dlouho nesmělo mluvit, že schází v učebnicích historie. Usilovala jsem o to, abych tento krvavý spor popisovala nanejvýš nezaujatě, a doufám, že právě Šikmý kostel by se mohl stát podnětem k započetí konstruktivního dialogu o těchto událostech. Podle mého názoru je už nejvyšší čas.

*Proč by si měli Orlované tuto knihu přečíst?

Víceméně to naznačuji už ve své předchozí odpovědi. V současnosti, kdy Orlová čelí v mnoha ohledech nespravedlivě pokřivenému mediálnímu obrazu a ocitla se na spodní příčce žebříčku hodnotícího kvalitu života ve městě, považuji za velmi důležité, aby se obyvatelé Orlové mohli ohlédnout zpátky do historie, kde lze najít celou řadu důvodů pro to, aby mohli být na své město právem pyšní. Anebo třeba aby se dozvěděli, co doposud nevědí.
V této souvislosti bych chtěla zmínit i to, že při celostátní propagační kampani ke knize budu samozřejmě o Orlové mluvit a usilovat o to, abych alespoň v rámci svých možností její mediální obraz napravila.
A kromě všeho už zmíněného doufám, že čtenářům nabízím v románu Šikmý kostel poutavý, dramatický a zajímavý příběh, který si se zájmem přečtou. První recenze mi napovídají, že právě takovýto čtenářský zážitek moje kniha nabízí.

*Můžou se s vámi obyvatelé Orlové setkat osobně?

Ano, a já se na to už nesmírně těším. 19. března 2020 v 17:00 hodin se v knihovně koná beseda a autogramiáda, na kterou všechny čtenáře co nejsrdečněji zvu.


Datum zveřejnění/aktualizace: 29.2.2020

Zpět na výpis