ZAJÍMAVOSTI V TŘÍDĚNÍ ODPADU

Třídění odpadu je sběr jednotlivých druhů odpadů (papír, sklo, plasty, bioodpad...) odděleně od ostatních. Odpad se třídí, aby ho bylo možno recyklovat a tím se šetřilo přírodními zdroji. Proto má třídění odpadu hlavně velký ekologický význam.
Podle zveřejněných údajů v České republice pro rok 2018 svůj odpad aktivně třídilo 73 % z nás a každým rokem toto číslo roste. Pro zajímavost, v roce 2001 to bylo 48 % obyvatel České republiky. Věříme, že toto není konečný výsledek a lidé si budou stále více uvědomovat důležitost této aktivity.
V roce 2019 se městu Orlová podařilo vytřídit přes 175 tun plastů. Vytříděného skla bylo ještě více, a to 214,9 tun. Co se týče třídění jedlých olejů a tuků z domácností, které u nás funguje již od roku 2015, tady jsme se dostali na 2,182 tun.
Bio odpadu bylo odvezeno ke kompostování v roce 2019 asi o 50 tun méně než v předcházejícím roce, kde se projevil vliv klimatických podmínek a tím menšího množství posekané trávy svážené z rodinné zástavby. Ovšem papíru se vytřídilo 262,04 tun, což je o 15 tun více než v roce 2018.


Druhy odpadu, které v našem městě společnost SMO Orlová třídí:
• PAPÍR
• SKLO
• PLASTY
• NÁPOJOVÉ KARTONY
• BIOODPAD
• JEDLÉ OLEJE A TUKY

Ve spolupráci s městem Orlová je možné prostřednictvím specializovaných firem a jimi dodaných kontejnerů a nádob třídit také TEXTIL a ELEKTRONICKÉ VÝROBKY.

Tímto děkujeme všem, kterým záleží na životním prostředí a pomáhají zlepšit situaci právě touto cestou.


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.2.2020

Zpět na výpis