ZAČÍNÁME S LEZENÍM ...

Naše město se neustále snaží rozšiřovat nabídku volnočasových aktivit pro své občany. Vybudováno bylo několik druhů sportovních a dětských hřišť pro různé věkové kategorie, které jsou umístěny v různých lokalitách. Oblast sportu a volnočasových aktivit je rovněž zahrnuta v nově vypracovaném strategickém plánu města a je jí věnována velká pozornost. Z nejrůznějších anket vyplývá, že občané požadují vybudování dalších a mnohdy i netradičních hřišť, které by jim umožnily využití volného času bez ohledu na věk a sportovní výkonnost.

Město tedy přišlo s myšlenkou instalovat v areálu u Základní školy Školní v Orlové-Lutyni lezecké balvany. Proč právě lezecké balvany? Jedná se o novou možnost sportování, které v současné době patří mezi velmi oblíbené. Je to činnost, která rozvíjí fyzické a psychické schopnosti, zejména sílu, obratnost, ale i dobrou orientaci a rozhodování. Lezení, více než jakákoliv jiná cvičení, podněcuje vnímání sebe sama, podporuje schopnost rozhodnout se a soustředit. Zároveň procvičuje prostorové vnímání a zvyšuje sebevědomí. Projekt tak reagoval na podporu aktivního, zdravého životního stylu a sportovního vyžití cílové skupiny.

Lezecké prvky jsou tedy umístěny v oploceném areálu uprostřed sídliště v Orlové-Lutyni. V současné době se tam nachází víceúčelové sportovní hřiště, sestava pro workout a herní prvky pro menší děti. Realizací projektu tak vzniklo současné moderní hřiště s bezpečnými herními prvky a kvalitními herními sestavami, které zvýšily jeho atraktivitu a přispěly ke zvýšené návštěvnosti z řad obyvatel města.

Na akci byl poskytnut příspěvek z Nadace OKD v grantovém řízení „Pro region" ve výši 150 tisíc Kč. Celkové náklady dosáhly částky 445 tisíc Kč.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.11.2019

Zpět na výpis