STÁLE CHYBÍ ZEDNÍCI, MONTÉŘI, ŘIDIČI ČI ZDRAVOTNÍ SESTRY

I v měsíci říjnu pokračoval vývoj na karvinském trhu práce pozitivním směrem. Opětovně klesl počet uchazečů o zaměstnání na 11 035 osob a byl ve sledovaném období nejnižší od roku 1997.

Pokles celkového počtu uchazečů o zaměstnání byl ovlivněn zejména tím, že se zastavil příliv počtu nově evidovaných absolventů škol. Současně počet vyřazených uchazečů byl v říjnu v letošním roce druhý nejvyšší (1 499 osob).

  S poklesem počtu uchazečů o zaměstnání klesl i ukazatel podílu nezaměstnaných osob na výši 6,43 %. Tato hodnota byla v rámci celorepublikového srovnání okresů opět nejvyšší a okres Karviná, tak zaujímal nepopulární první příčku před okresem Ostrava s 4,94 %.

 Poptávka zaměstnavatelů po pracovní síle se v celkovém počtu volných pracovních míst (2 108 míst) meziměsíčně nepatrně zvýšila, ale počet nově nahlášených volných pracovních míst (298 míst) byl v letošním roce druhý nejnižší. Výše ukazatele uplatnitelnosti uchazečů na 1 volné pracovní místo 5,2 osob se téměř nezměnila. V celorepublikovém srovnání byl okres Karviná stále na prvním místě s nejméně příznivou uplatnitelností uchazečů. Na pomyslné druhé příčce se nacházel okres Sokolov se 3 uchazeči na 1 volné pracovní místo.

 Největší poptávka je stále po pracovnících obsluhy důlních zařízení (včetně horníků), svářečích, řezačích plamenem a páječích, montérech kovových konstrukcí, brusičích, leštičích a ostřičích nástrojů a kovů. Shánějí se řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel a pomocní pracovníci v rostlinné výrobě. Akutně chybí zdravotní sestry, odborní lékaři, ale i servírky, číšníci, zedníci, kuchaři, obchodní zástupci atd.


Datum zveřejnění/aktualizace: 20.11.2019

Zpět na výpis