Nadace udělovala ocenění nejlepším projektům

Nadace OKD předala ceny za nejlepší projekty roku v kategoriích Projekt roku, Inovativní projekt a Srdcař roku 2019.
"Nadace předává ceny již jedenáctým rokem a chce tím především vyzdvihnout neziskové organizace a poděkovat tím lidem, kteří v nich pracují. Vybírání nominovaných je pro tým nadace jeden z nejtěžších úkolů v roce, protože projektů je opravdu hodně a vybrat ty nejlepší z nejlepších je mnohdy hodně těžké," říká Karolína Preisingerová, ředitelka Nadace OKD.
Nejlepším Projektem roku se stala organizace ADRA s projektem Dobrovolníci ADRA na Karvinsku. Cílem tohoto projektu je oslovit veřejnost v dobrovolnictví, pokusit se ji ukázat, že pomáhat může opravdu každý, kdo má k dispozici čas, není konfliktní, dokáže být zodpovědný, spolehlivý a hlavně má otevřené srdce. Tito dobrovolníci pak pomáhají seniorům, lidem se zdravotním postižením, dětem, mladistvým nebo ve zdravotnických institucích v Havířově, Karviné, Orlové a Horní Suché. Novinkou je podpora mladých lidí v dobrovolnictví prostřednictvím Studentského dobrovolnického klubu. V současné době ADRA spolupracuje s více jak 286 dobrovolníky, včetně studentů a každý měsíc zájem o dobrovolnictví vzrůstá.
Srdcařem pro rok 2019 se stal pan Jaroslav Szweda ze SURVIVAL & KUNG FU CLUBU KARVINÁ. Pan Jaroslav je zakladatelem spolku, který založil před více jak patnácti lety. Ve spolku působí jako předseda, hlavní trenér a organizuje veškeré aktivity a soutěže klubu. Klub vznikl a stavěl na základu, který pan Jaroslav přinesl ze své dlouholeté trenérské činnosti v oblasti bojových umění. Aktivity klubu mu zabírají téměř všechen volný čas, který tráví každodenním tréninkem nejen sama sebe, ale zejména předává své zkušenosti a znalosti ostatním v rámci pravidelných tréninků či pořádaných akcí, neboť to považuje za nejdůležitější - obohacovat životy ostatních a tím obohacovat svůj život. „Kung Fu je pro mne životní cesta," dodává pan Jaroslav Szweda.
Regionální knihovna Karviná a její projekt "Společně s úsměvem" získala ocenění v kategorii Inovativní projekt. Projekt je zaměřen na děti se specifickými potřebami. Tyto děti nemají jednoduchý sociální život, mnohdy se bojí změn a seznamování s novým prostředím, či cizími lidmi. Regionální knihovna jim podává pomocnou ruku, přivádí je do zázemí knihovny a ukazuje jim, že i v knihovně si mohou najít svůj relaxační koutek, kde se nemusí bát přijít, že na ně zde čekají knihy, které se mohou stát jejich kamarády. Zjistí, že knihovna není jen o knihách, ale mají zde možnost využití kreativních dílen a vyrobit si tak nejen něco pro sebe, ale i pro své blízké. Dalším cílem projektu je také zlepšit nevidomým a slabozrakým občanům přístup ke kulturnímu vyžití zprostředkováním promítání filmů s audio popisem v kinosále knihovny.

Mezi navrženými na oceněné byly i projekty z Orlové. Příjemné bylo setkání se zástupci porubské základní školy.


Nadace OKD si velice váží svých dárců a touto cestou by chtěla i jim poděkovat za to, že stále může podporovat potřebné organizace v regionu, oceňovat výjimečné projekty a lidi, kteří za těmito projekty stojí. Děkujeme za to, že jsme stále součástí regionu a můžeme ho měnit k lepšímu.

Silvie Balčíková


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.11.2019

Zpět na výpis