OTEVŘENÝ DOPIS ORLOVSKÉ ORTOPEDIE HEJTMANOVI MSK

Zaměstnanci  orlovské ortopedie napsali otevřený dopis, který zaslali hejtmanovi MSK Ing. Vondrákovi, náměstkovi MUDr. Gebauerovi a zastupujícími řediteli NsP Karviná-Ráj Ing. Rydrychovi. K sepsání dopisu je vedl fakt, že v NsP Karviná-Ráj nejsou zajištěné slibované podmínky pro existenci ortopedického oddělení v přechodném období do přesunutí do Karviné-Ráje a není ani perspektiva existence ortopedie v Karviné-Ráji:

 

Prof.Ing. Ivo Vondrák, CSc., hejtman Moravskoslezského kraje

MUDr. Martin Gebauer, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví

Ing. Pavel Rydrych, vedoucí odboru zdravotnictví

 

Otevřená výzva k řešení situace ortopedického oddělení NsP Karviná-Ráj přesunutím oddělení do NsP Havířov

My, zaměstnanci ortopedického oddělení, centrálních operačních sálů a anesteziologické sestry NsP Karviná-Ráj, pracoviště Orlová, zasíláme otevřený dopis – výzvu k okamžitému řešení dalšího fungování našeho oddělení.

Zastupitelstvo MSK, rada kraje i zdravotní komise zastupitelstva letos rozhodly o tzv. optimalizaci naší nemocnice. Konkrétně o zrušení akutních lůžek interny, chirurgie a ortopedie v Orlové s redislokací alternativně do NsP Karviná- Ráj a NsP Havířov. U prvních dvou oddělení došlo k jejich zrušení. Naše ortopedické oddělení „čeká" v provizorních podmínkách a provozu na dořešení situace. Veškeré snahy vedení nemocnice vytvořit pro nás vhodné podmínky v Karviné-Ráji shledáváme za zbytečné, protože s sebou nesou prvky nekoncepčního přístupu. Nevidíme naději na vytvoření těchto podmínek v horizontu roků. Tento stav je již neudržitelný. Vedení nemocnice se snaží řešit dílčí problémy, ale přitom se objevují problémy nové. Např. tristní stav současných operačních sálů v Karviné-Ráji. Hrozí především možnost poškození pacienta, nedodržení závazků vůči našIm pacientům a rozpad týmu ortopedického oddělení se zánikem ortopedie, která má 60letou tradici a byla založena v roce 1959 primářem MUDr. Janem Jařabáčem.

Na základě výše uvedeného Vás, pane hejtmane, pane náměstku, žádáme, abyste v duchu rozhodnutí orgánů kraje, ve kterém měla být volba cílové nemocnice určena i na základě našeho rozhodnutí, pověřili oba ředitele nemocnic v Karviné a Havířově okamžitým jednáním a přestěhováním celé organizační složky ortopedie do nemocnice v Havířově, kde jsou pro naši práci prakticky okamžitě vytvořeny podmínky tak, aby oddělení mohlo kontinuálně a řádně fungovat. V přestěhování ortopedie do Havířova vidíme jedinou možnost zachování ortopedického oddělení v našem regionu.

Vážený pane hejtmane, vážený pane náměstku, závěrem Vás jednou jako naše představitele žádáme i jménem našich pacientů, abyste vyhověli legitimním požadavkům a schváleným možnostem. V opačném případě nebude možno provoz ortopedie zajistit (další souvislostí je zrušení ARO k 15. 12. 2019). Velmi neradi bychom byli nuceni v řádu několika dnů učinit rozhodnutí a kroky, na které jako zaměstnanci podle zákoníku práce máme právo.

Svými podpisy na druhé straně listu dáváme této výzvě i určitý petiční charakter.

 



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení JPG [343.2KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 21.10.2019

Zpět na výpis