Více než půlka ODIS karet zdarma je vyčerpaná! Další zájemci by si měli pospíšit

Možnost získat ODIS kartu zdarma v rámci projektu Zaměstnanecké mobility, mají obyvatelé kraje již od roku 2017, kdy byl spuštěn pilotní program.  V  předchozích letech se rozdalo celkem 209 ODIS karet a obyvatelé tak mohli na cestování do a z práce ušetřit až tisíce korun ročně. Program pokračuje i v letošním roce, kdy se rozšířila skupina obyvatel, kteří o kartu mohou žádat.

 

Zástupci kraje vkládají do programu Zaměstnanecká mobilita, díky němuž mohou vybrané skupiny obyvatelstva požádat o ODIS kartu na jeden rok zdarma, nemalé naděje. Cílem programu je totiž pomoci zastavit vylidňování aglomerací Havířov – Karviná – Orlová, přilákat do těchto měst nové práceschopné obyvatelstvo, udržet mladé lidi v této oblasti a zvýšit mezi občany zájem o trvalé bydlení v uvedených městech.

 

O ODIS kartu na rok zdarma mohou žádat občané trvale žijící ve městech Karviná, Havířov a Orlová, a v okolních obcích, kterými jsou Albrechtice, Horní Bludovice, Horní Suchá, Těrlicko, Dětmarovice, Petrovice u Karviné, Stonava, Doubrava a Petřvald. Na kartu však „dosáhnou“ jen ti občané, kteří jsou zaměstnaní, a to na minimálně 50% úvazek. ODISka je přitom určena pro tři skupiny obyvatel, kterými jsou absolventi SŠ, VOŠ a VŠ nejdéle do 1 roku od ukončení studia, dále ti, kteří se do zmíněných měst a obcí přistěhovali po 1. 1. 2019 z jiných měst v ČR či z ciziny a zdravotničtí pracovníci, kteří ve jmenovaných městech a obcích pracují ve zdravotnickém zařízení. Pro první dvě zmíněně skupiny, tedy absolventy a „přistěhovalé“ navíc platí podmínka mít v Karviné, Havířově, Orlové či okolních obcích trvalé bydliště.  

 

Od začátku letošního roku jezdí s „naší“ ODIS kartou zdarma již více než 109 obyvatel kraje. Největší zájem o ODISky evidujeme právě v Karviné, pro tamní obyvatele bylo vydáno již 39 karet. O kartu nejvíce žádají absolventi a cizinci, kteří u nás pracují a mají trvalý pobyt. Na program Zaměstnanecké mobility máme hodně kladných ohlasů a věříme, že  i díky tomuto programu pomůžeme zastavit odliv obyvatel právě z těchto oblastí a přilákat nové lidi, aby tu plnohodnotně žili a pracovali“, doplnil náměstek hejtmana, Jakub Unucka.

 

   


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.10.2019

Zpět na výpis