HISTORIE ORLOVSKÉHO POMNÍKU OBĚTÍ SEDMIDENNÍ VÁLKY

Muzeum Těšínska vydalo první letošní číslo již 62. ročníku časopisu Těšínsko. S ohledem na stoleté výročí sedmidenní války, krátkého, avšak významného vojenského střetnutí československých a polských vojsk o území Těšínského Slezska v lednu 1919, přináší polský historik Daniel Korbel nové skutečnosti o bojích, které se odehrály nedaleko dnešní Karviné u Malých Kunčic a Žibřidovic. Byť toto střetnutí nebylo největším v rámci tohoto vojenského konfliktu, rychlé zničení polského oddílu vedeného kapitánem Cezarym Hallerem donutilo plukovníka Franciszka Latinika k vydání rozkazu o spěšném ústupu k řece Visle a vzdání se města Těšína bez boje. Autor na základě využití mnoha pramenů vyvrací řadů mýtů o průběhu této krvavé epizody sedmidenní války.

Na tuto studii volně navazuje studie historičky Lenky Novákové, jež podrobně popisuje vznik pomníku připomínajícího památku padlých vojínů ze sedmidenní války a dalších obětí sporu o Těšínsko z let 1918–1920. Provizorní dřevěný pomník, který byl na hřbitově v Orlové postaven v roce 1919, nahradil o devět později monument z dílny akademického sochaře Václava Žaluda s názvem Zelený vykřičník nad Orlovou. Vedle pomníku byly uloženy ostatky 47 vojáků a osmi obětí plebiscitních bojů. Sousoší pomníku bylo zlikvidováno během polského záboru v říjnu 1938 a k jeho obnovení přes veškerou snahu dosud nedošlo.

Mimo výše uvedené přináší aktuální číslo časopisu Těšínsko dalších 15 delších i kratších příspěvků, v nichž se autoři věnují různým tématům z dějin, vlastivědy a přírodovědy Těšínského Slezska. Časopis lze objednat na stránkách Muzea Těšínska www.muzeumct.cz. Je také k dostání ve všech pobočkách Muzea Těšínska včetně pobočky v Orlové sídlící na ulici Polní 964. Předplatné časopisu Těšínsko je součástí členství v Klubu Muzea Těšínska.

PhDr. David Pindur, Ph.D., redaktor časopisu

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.8.2019

Zpět na výpis