Pokaždé je to jiné, ale vždy DOMA

    „Naše péče zde netrvala ani měsíce ani týdny ani dny. Naše návštěva by se dala počítat na minuty, a přesto věřím, že splnila to, co v tu chvíli splnit měla.

    Umíral otec rodiny, a to právě v okamžiku, kdy jsme s lékařkou přijely… Vše, co se odehrálo do té chvíle, zvládla rodina svými silami. Bylo to pro ně velmi náročné, neboť stav nemocného se zhoršoval doslova ze dne na den. Nyní byla situace docela jiná, pacient byl úplně klidný a pomalu končící svůj život. Nebyla potřeba žádných léků… Naše pozornost byla tedy plně věnována pečující, milující a velmi vnímavé rodině. Lékařka trpělivě odpovídala na všechny jejich otázky. To hlavní, co pro ně bylo v tu chvíli důležité, bylo ujištění, že udělali pro svého blízkého vše, co mohli, že to udělali správně a v dostatečné míře. Já pevně věřím, že se jim tohoto ujištění z úst paní doktorky dostalo. Nemocný zemřel ještě během naší návštěvy, v blízkosti rodiny.“

    Po pár dnech přišel krásný e-mail, poděkování za klid, který jsme do rodiny vnesly, i za to ujištění, že vše dokázali zvládnout až do konce. Děkujeme.

    Jsme Mobilní hospic Ondrášek a doprovázíme nevyléčitelně nemocné dospělé i děti v poslední fázi jejich nemoci. Bezplatně pečujeme o pacienty i jejich rodiny tak, aby umírající mohl zůstat doma mezi svými blízkými až do konce. Každý den vyjíždí naši lékaři a zdravotní sestry k pacientům domů. Pomocnou ruku podávají také sociální pracovnice, psychologové i duchovní. Pro naše pacienty jsme k dispozici 24 hodin denně. Působíme v Ostravě a okolí do 30 km pro dospělé a v celém Moravskoslezském kraji pro děti. Provozujeme ambulanci paliativní medicíny, dětský denní hospicový stacionář a odbornou knihovnu.

    Nebojte se nás v případě potřeby kontaktovat: Mobilní hospic Ondrášek, o.p.s., Gurťjevova 459/11, 700 30 Ostrava-Zábřeh. Tel.: 727 805 329, 603 566 336. Více informací naleznete také na www.mhondrasek.cz.

    Od 7. do 13. října proběhne 3. ročník kampaně „DOMA. Týden pro mobilní hospice“, do kterého se letos zapojí 21 mobilních hospiců po celé ČR. Začíná opět Papučovým dnem. Přidejte se k nám. Více informací se dozvíte na www.darujpapuce.cz, www.umiratdoma.cz a www.papucovyden.cz.

 

Bc. Ivana Bereková, vrchní sestra MHO,

Ing. Jana Pastrňáková, fundraiser MHO


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.8.2019

Zpět na výpis