Zdravíme z příměstského tábora „MLADÝ CHARLES DARWIN“

Ve třetím červencovém týdnu se konal na přírodovědném oddělení Domu dětí a mládeže v Orlové tábor pod názvem „Mladý Charles Darwin“. S blokem, tužkou a fotografkou jsme se vydali, jak to letos na takovém přírodovědném táboře vypadá. Atmosféra na táboře je uvolněná, veselá – přesně tak, jak to má na dobrém táboře vypadat. Děti se v průběhu týdne učily, jak se chovat ke zvířatům, a obecně - k přírodě.

Jak už jméno Charlese Darwina, britského přírodovědce a zakladatele evoluční biologie, napovídá, jedná se o tábor s přírodovědnou tématikou. „Děti se zde mohou jednak starat o zvířata – čistit jim klece, akvárka a další věci spojené s údržbou. Také se dozví několik nových informací, týkajících se ekologie, pečování o přírodu obecně,“ sdělil na úvod Bc. Adam Bura, vedoucí přírodovědného tábora.

Děti na táboře měly velmi pestrý program. V pondělí se vydaly do ZOO v Ostravě, kde táborníci mohli spatřit ohrožené druhy zvířat, ale také zvířata, které nejsou v našich podmínkách běžně viditelná. V úterý byl přichystán hodně zajímavý program mobilního planetária. „Přijela za námi pražská organizace mobilního planetária. Dětem ukázala, o čem je vesmír, čemu se vůbec věnují hvězdárny a další zajímavé věci s tím spojené,“ řekla Irena Burová, pomocnice na táboře. Hlavním záměrem této organizace bylo seznámit táborníky se zamořenými oceány. Burová dodala: „Přednášející vysvětlovali, jak je špatné házet plasty do řek a moří. Také dětem pouštěli film o ropě, která se v moři nachází ve formě odpadu. Bylo to i pro mne samotnou zdrcující, co všechno se v moři nachází.“

Další den bylo na programu Slezské muzeum v Opavě. „Děti mohly v muzeu vidět hlavně přírodovědnou sbírku. Velmi zajímavé je určitě i zhlédnutí sloní kůže,“ informoval Bura. Čtvrtek byl ve znamení výletu do města Štramberk. Výletníci mohli navštívit i Štramberskou trúbu. Hlavním záměrem bylo Muzeum Zdeňka Buriana, kde byly vystaveny obrazy tohoto slavného malíře a ilustrátora. Poslední den čekal děti opět chov zvířat a také návštěva bazénu v Bohumíně. „Na závěr tábora jsme si pro děti připravili odměny, které si děti losují, aby to bylo spravedlivé. Snažíme se, aby byly ceny jiné, ale zároveň stejné hodnoty, aby se děti nehádaly,“ prozradil Bura.

Na táboře bylo letos celkem 33 účastníků nejen z Orlové, ale také z okolních měst – např. z Petřvaldu, Rychvaldu či Dětmarovic. Asi třetina účastníků chodí na tento tábor pravidelně každým rokem. Podle organizátorů jsou děti hodné. Letošní ročník je ale výjimečnější – více se zajímají o přírodu. Každý nový ročník přírodovědného tábora se organizátoři snaží dělat program jiný. Letos bylo novinkou formikárium – ukázka, jak vypadá život v mraveništi. Jedná se o speciální chov mravenců v těchto podmínkách.

Běžně nabízí přírodovědné centrum mnoho zvířat – od bezobratlých přes ryby, plazy, ptáky, savce a další. „Díky známostem se mi podařilo z různých ZOO přivést několik speciálních zvířat, které v okolí žádné jiné přírodovědné oddělení nemá,“ usmívá se vedoucí tábora.

Tábor bez dětí by nebyl tábor, proto jsme se těchto táborníků zeptali, jak se jim na táboře líbí. „Strašně se mi líbila ukázka, jak hodili myš do akvárka a želva ji rychle chytla a snědla. Byl to neuvěřitelný zážitek. Kromě toho mám ráda, když se o zvířátka můžu starat, protože doma tuto možnost nemám. Hodně mě zaujalo Slezské muzeum v Opavě, kde byly vystaveny kůže dvou uhynulých slonů v ostravské ZOO,“ prozradila jedenáctiletá Linda. Vzápětí se ozval malý, veselý, šestiletý Kubík: „Baví mě se starat o zvířátka. Je to boží! Strašně jsem se na tábor těšil! Jelikož chováme doma kočičku, pejska, hady, ještěrky a další zvířátka, mám k nim dobrý vztah.“ No, a jak vidí tábor nejstarší, třináctiletý táborník Kamil? „Chodím tady, do Domu dětí a mládeže v Orlové přímo do přírodovědného kroužku. Rád se o zvířata starám a doufám, že se zvířatům budu i v budoucnu věnovat. Nejradši mám plazy – trnorepy a leguány. Protože jsem chtěl změnu, šel jsem na tento tábor. Jsem nadšený!“

 Připravil: Honza Foltýn


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.7.2019

Zpět na výpis