16. PRÁZDNINOVÝ BOWLINGOVÝ TURNAJ V MÁLCE

V letošním horkém létě to vypadalo, že o bowlingový turnaj zájem nebude a lidé se pojedou raději ochladit s rodinami k vodě. Letošní ročník byl ovšem opět navštíven mnoha hráči, a to nejen díky dočasnému ochlazení, ale mnoho nováčků se poctivě na turnaj připravovalo již několik měsíců předem a vyplatilo se jim to k radosti jejich i  pořadatelů. Plakáty byly vylepené na každé autobusové zastávce, takže kdo měl chuť si zahrát, byl informován měsíc předem. Druhý prázdninový víkend je dlouhodobě tradiční a milovníci turnaje ho vedou ve svém herním kalendáři. Bohužel letos vyšla nešťastná třináctka do termínu 13. a 14. července. No, alespoň se mohli ti méně úspěšní včetně mne na co vymluvit. Ceny byly připraveny jako vždy pro všechny a byly hodnotné díky mnoha sponzorským darům a hlavně klubu Málka. Jedinou změnou bylo, že se letos neudílely na prvních třech místech obligátní poháry, ale zajímavé vkusné medaile.

I když je tento turnaj sportovní se vším všudy, je vnímán spíše jako společenský a rodinný, než jako soutěžní. Mnoho celých rodin se jej zúčastnilo a právě rodinné „klany“ patřily k těm nejúspěšnějším. Nejcennější je, že si všichni hráči navzájem fandili, povzbuzovali se a krásné hody byly odměňovány potleskem. Některé přišli povzbudit i rodinní příslušníci, dcery, synové a vnuci. Prostě nádherná rodinná atmosféra. Turnaj letos absolvovalo 44 hráčů a hráček. Žen bylo letos dokonce 14 a jedna lepší než druhá. Mezi ženami byla i juniorka Vendulka Stašová a bojovala statečně se všemi ostatními ženami. Ženy, senioři a ani junioři nemají žádné bonusové body. Co si kdo nakoulí, to má započítáno. Nic navíc. Nejmladším „mužem“ soutěže byl pětiletý Petr Staš junior, který byl zpestřením celého turnaje. Jeho radost ze hry byla pohlazením pro duše diváků. Smál se  i když mu koule občas sjela do kanálu. Jaký rozdíl proti některým dospělým. Malý Péťa háže obouruč, takže jsme mohli vidět v akci „malého mistra Belmonta“. Jeho radost z každé sražené kuželky je nepopsatelná. Bowlingové rodinné geny v sobě prostě nezapře.

V sobotní kvalifikaci hrané na čtyři kola si hráči zahráli po dvou hrách na každé z obou drah a do nedělního semifinále postupovalo 24 hráčů s největším součtem bodů ze všech čtyř her. Už kvalifikace byla hodně napínavá a po třech hrách se o postupovou příčku tlačilo mnoho hráčů s minimálními bodovými rozdíly. Kvalifikaci vzala pevně do svých rukou Eva Stašová, která si vždy jen tak mimochodem odskočila z kuchyně od smažení řízků, přehodila letos jako jediná magickou dvoustovku náhozem krásných 212 bodů a postoupila z 1. místa.

Nedělní semifinále hrané na dvě hry bylo ještě dramatičtější a o postup mezi nejlepší dvanáctku rozhodovalo jen pár bodů. Šťastnějším postupujícím z 12. místa byl Jarda Szotkowski a Petr Černý na 13. místě zbyl na Milana Motyku, který byl horší jen o 3 body. Semifinále si zahrálo i 5 žen, ale jen Lucie Stašová se probila až do finále a získala mezi ženami 1. místo. Jako druhá skončila v ženách Eva Stašová a po roční pauze se na třetí místo vrátila Tereza Mihalcsáková. Na smutné bramborové příčce letos skončila nová účastnice turnaje Jana Ullrichová, která hrála výborně celý turnaj, ale štěstíčko ji v jedné semifinálové hře na chvilku opustilo. Konkurence mezi ženami rok od roku roste.

Ve finále už se Lucii Stašové tolik nedařilo a mezi 11 muži se umístila na krásném 5. místě. Ve finále byli jak mladí silní sportovci tak i senioři, kteří bowling ale milují natolik, že jej hrají pravidelně. Mladíci se dost zapotili, aby s nimi udrželi krok. Prvenství pro sebe vybojoval nejmladší finalista a nováček soutěže Matěj Zelníček, který za svým prvním titulem v Málce vykročil rázně hned v první hře a nahrál 198 bodů. Vytvořil si před ostatními hráči náskok, který mu vydržel i během druhého kola. Hráči za ním sice mocně dotahovali a stříbrný Michal Poprocký měl vítězství na dosah. Smůla v podobě nedohozu v 9. frejmu ho ale posunula jen na 2. místo se ztrátou pouhých 2 bodů za vítězem. Bronz letos patří Pavlu Varhaníčkovi, který se po celý turnaj každou hrou zlepšoval a vyrovnaným výkonem v obou finálových hrách si medaili zaslouží po právu. Za vítězem zaostal jen o 8 bodů. Bramborová příčka připadla Radimovi Januszovi.

Ceny a medaile předal finalistům starosta města Orlové Mgr. Miroslav Chlubna, který měl moc hezký a věcný proslov k přítomným hráčům a tak doufáme, že město tomuto turnaji zachová přízeň i v příštích letech. Žádná akce tohoto druhu v našem  městě už není, i když Málka není jediná bowlingová herna v Orlové. Jenže ta organizace a příprava turnaje, shánění sponzorů a promo akce není jednoduchá. Je třeba touto cestou poděkovat prezidentovi turnaje Rostislavu Stašovi za jeho úsilí a odvahu organizovat tak velký turnaj. Stejné poděkování patří i jeho paní Evě Stašové, která se svým kolektivem odvedla v kuchyni skvělou práci a návštěvníci se jen olizovali nad skvělou domácí kuchyní restaurace Málka. Letos Málka připravila více než 24 kilogramů bramborového salátu proti loňským 18 kilům a stejně se po něm jen zaprášilo. Bývalí účastníci, kteří už nemohou ze zdravotních důvodů závodit, si pro něj alespoň přijeli a raději hned ráno v sobotu, aby se na ně dostalo.

Sladkou tečkou byl Mixík hraný na dvě hry, turnaj náhodně vylosovaných dvojic o šampusy. Letos spolu zápolilo 10 dvojic a jednalo se hlavně o zábavu, tzv. hahaha turnaj. To se  potvrdilo a hráči se při hře dobře bavili. Vítězství pro sebe získal pár Jana Ullrichová a Silvester Mihalcsák, kteří o pět bodů překonali dvojici Kalmán Mihalcsák a Miroslav Oršulík. Třetí místo překvapivě patří manželům Stašovým, kterým to dobře klapalo nejen v kuchyni ale i na bowlingové dráze. Ani letos nezklamala pěvecká dvojice lidových písniček Kalmán Mihalcsák a Michal Poprocký. Zazpívali si už loni i předloni a možná by mohli vytvořit nové pěvecké duo pro nějakou tu hudební šlágrovou televizi. Silvester Mihalcsák bouchnul šampusy, naservíroval číše a všichni, kteří ten dvoudenní maratón v Málce dotáhli až do Mixíku, si připili na to, aby se spolu zase za rok v Málce potkali na dalším ročníku. Je skvělé, že do Málky přišli i noví hráči a mladí si začínají budovat vztah k této hře. Letošní vítěz je toho důkazem. Je třeba ale trénovat, bez tréninku by to nešlo. Když je venku nepříznivé počasí, bowling je docelá dobrá prázdninová zábava. Ceny v Málce jsou teď během prázdnin za hodinu bowlingu po celý den jen 150 Kč. Fotografie a podrobné výsledky z turnaje jsou k dispozici na facebookových stránkách „Restaurace u Málky“.

Ing. Taťána Sosnová


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.7.2019

Zpět na výpis