Elektrárna Dětmarovice v sobotu otevře své brány. Nabídne exkurze, atrakce pro děti, vyvolávání duchů i Oranžové kolo

Den otevřených dveří Elektrárny Dětmarovice nabídne v sobotu 8. června dopoledne prohlídku nejzajímavějších provozů, prezentaci investic společnosti ČEZ, netradiční fyziku pro děti, ochutnávku rajčat vypěstovaných díky teplu z elektrárny, biatlonovou střelnici i zmrzlinu v oranžové barvě ČEZ. Připraveno bude také Oranžové kolo, které letos pomůže dětem z Orlové a seniorům z Bohumína. Program bude probíhat od 9 do 12 hodin, prohlídky začínají už v 8 hodin.

 

Elektrárna se oproti loňsku změnila už na první pohled – má moderní fasádu, která nahradila obložení z boletických panelů. „Těšíme se, že zájemcům představíme mnoho novinek. Tou největší je bezesporu zahájení výstavby absorbéru zničeného před dvěma lety požárem, jehož parametry posunou možnost provozování elektrárny až někde do roku 2040. Možná i déle, bude záležet na pravidlech Evropské unie,“ řekl generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik. Všechny zároveň pozval k Oranžovému kolu, kde se bude letos „šlapat rukama“ na tříkolce pro hendikepované zvané handbike. Výtěžek z charitativního sportování převede Nadace ČEZ malým sportovcům z Orlové a aktivním seniorům z Bohumína.

 

ČEZ chystá také pestrý program pro všechny generace. Pozval například experty z olomoucké Pevnosti poznání, kteří návštěvníky několika jednoduchými experimenty přesvědčí, že fyzika a chemie můžou být zábavné a zajímavé pro všechny věkové kategorie. „Ukážeme například, jak se dají připravit z běžně dostupných chemikálií některé základní plyny. Děti se mohou těšit na vyvolání ducha z baňky nebo netradiční výrobu zmrzliny,“ řekl Roman Chvátal z Pevnosti poznání, interaktivního muzea vědy Univerzity Palackého v Olomouci.

 

Na chuťové buňky budou útočit také čerstvě vypěstovaná rajčata a okurky z Farmy Bezdínek, do které dodává elektrárna od loňska teplo i elektřinu. „Návštěvníky potěšíme nejenom ochutnávkou našich rajčátek a okurek z farmy, ale bude se i kouzlit! Na pomoc si vezmeme kouzelníka Maxe v doprovodu paní Rajčátkové a pana Okurky. Veselý program plný originálních kouzel doplní obří puzzle, výroba zeleninových buttonů, výtvarná soutěž a výroba vlastních zeleninových špízků. A protože ke zdravému stravovaní patří i pohyb, nebude chybět veselá rozcvička a taneček,“ upřesnila mluvčí farmy Monika Zábojníková a dodala, že kouzelnický program začne krátce po 10. hodině.

 

Na děti čekají také netradiční hry a atrakce od biatlonové střelnice přes minigolf až po světelnou hru s kužely. Společně s rodiči se mohou projet na lodičkách nebo vyfotit ve fotokoutku, připravena je také prezentace elektrárenských hasičů.

 

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem zásobuje Bohumín, Orlovou a od loňska také Farmu Bezdínek, ve které začala společnost NWT s pěstováním okurek a rajčat.

 

 

Program dne otevřených dveří v Elektrárně Dětmarovice

Sobota 8. června 2019

 

8:00      zahájení exkurzí

  • Exkurze potrvají do 12 hodin
  • Registrace na exkurze u vstupu do elektrárny

9:00      Slavnostní zahájení (generální ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik)

Zahájení programu před elektrárnou

  • Vědecká show v podání expertů z Pevnosti poznání Olomouc
  • Atrakce pro celou rodinu (biatlonová střelnice, světelná hra s kužely, minigolf aj.)
  • Projížďky na lodičkách
  • Představení hasičů Elektrárny Dětmarovice
  • Prezentace Farmy Bezdínek s ochutnávkou rajčat a okurek
  • Start Oranžového kola

10:00    Hlavní jízda Oranžového kola: starosta Orlové Miroslav Chlubna proti starostovi Bohumína a senátorovi Petru Víchovi

10:10    Představení kouzelníka Maxe, paní Rajčátkové a pana Okurky

11:55    Poslední jízda Oranžového kola

12:00    Předání šeků zástupům neziskovek z Orlové a Bohumína

 



Připojené dokumenty:

Dokument ke stažení PDF [344.7KB]

Datum zveřejnění/aktualizace: 4.6.2019

Zpět na výpis