Vyjádření města Orlové k optimalizaci nemocnice

 
Kraj rozhodl 13. března 2019 hlasy zastupitelů za ANO 2011, ODS a KDU-ČSL, o zrušení akutní lůžkové péče v Nemocnici s poliklinikou Karviná-Ráj, pracoviště Orlová.  Bezprostředně po tomto rozhodnutí následovala první část výpovědí lékařů a sester. Podle našich informací jich mělo být šestnáct od lékařů a dvacet od sester. Ředitel NsP tvrdil, že jich je podstatně méně. Podle jeho slov podalo výpověď 9 lékařů. I v tomto případě se jedná v celkovém součtu o více než dvacet procent všech lékařů. Výpověď podali i lékaři, kteří avizovali svůj možný přesun do karvinské části NsP.
 „Z kraje jsme na náš dotaz, za jakých podmínek nám jsou ochotni převést nemocnici, dostali dvě podmínky. První - musíte mít lékaře, druhá - musíte mít smlouvy se zdravotními pojišťovnami, tedy garanci, že je s vámi uzavřou,“ upřesnil starosta města Mgr. Miroslav Chlubna.

Vedení města sestavilo odborný tým, který bezplatně pracoval na ekonomické, právní a zaměstnanecké studii tak, aby při svém případném převzetí nemocnice pod město, mohli zastupitelé rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Zatím nebyl důvod předložit výsledky jejich práce radě města ani zastupitelstvu, protože nemocnice nemůže být bez lékařů a oni jsou rozhodnuti dodržet to, co avizovali, že pokud kraj schválí optimalizaci, dají výpověď. Asi by nebylo logické žádat o převod nemocnice bez odborného personálu.

„Špatné je, že na to vše doplatí občan, který bude muset cestovat za lékaři a odbornou péčí, bude tam muset čekat, což představuje jen další náklady a situace, které mu znesnadní život. Kraj tedy postupně pokračuje v optimalizaci. Město se snaží s krajem dojednat co nejlepší podmínky pro občany Orlové, kteří budou muset dojíždět do Karviné. Řešíme kupříkladu autobusovou dopravu tak, aby autobusy z Orlové zajížděly až k samotné nemocnici v Karviné a Havířově, chceme posunout orlovské autobusové linky až k Horníku v Orlové-Porubě. Očekáváme zvýšený zájem o Senior taxi, kde bychom v případě nárůstu požadavků o přepravu uvítali případnou finanční podporu ze strany kraje. Měla by se dořešit otázka dostatečného počtu parkovacích míst v Karviné, aby se nestalo, že Orlovští nebudou mít kde parkovat. Uvítali bychom i uvolnění služebního parkoviště před stávající orlovskou nemocnicí pro občany Orlové s tím, že zaměstnanci zdravotnického zařízení by parkovali uvnitř areálu nemocnice. Těch bodů vzájemného jednání je celá řada. Rovněž bychom chtěli, aby kraj dovybavil a zmodernizoval ambulance v Orlové a dodržel své sliby, že interní a chirurgická ambulance bude fungovat 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Vycházíme z toho, že když už orlovští občané přišli o svou nemocnici s akutními lůžky, tak ať alespoň v ambulancích mají kvalitní odborné vyšetření na té nejlepší úrovni,“ uzavřel starosta města Orlové.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.5.2019

Zpět na výpis