Orlová bude mít nový zdroj pro zavlažování tenisových kurtů, ušetří vodu

Tenisové kurty v Orlové dostaly nový systém čerpání vody a zavlažování.  Díky novému systému se ročně uspoří zhruba 450 m3 vody. „To pro představu znamená tolik vody, kolik by naplnilo zhruba 90 menších zahradních bazénů. Vzhledem k vývoji klimatu v posledních letech je to podle nás významný příspěvek pro bilanci spotřeby vody,“uvedl Jaroslav Vaněk, ředitel městské společnosti SMO, která nový systém pořídila.  

 

V teplém počasí se musí tenisové kurty, zavlažovat takřka neustále. Minimálně před každým tréninkem nebo pronájmem. Spotřeba vody pak obvykle šplhá až na 500 kubíků za rok.

 

Nový, úsporný systém je založen na přečerpávání vody z vybudované studny do akumulačního zásobníku o objemu čtyř kubíků. Z tohoto zásobníku je pak voda pomocí čerpadla rozvedena systémem potrubí k jednotlivým tenisovým kurtům.

 

Dosud se pro zavlažování kurtů používala pitná voda z vodovodní sítě ostravské společnosti SmVaK. Po vybudování studny už spotřebovávání pitné vody není nutné. 

 

„Vlastní studna byla vybudována v roce 2016, v minulém roce pak byl systém doplněn o akumulační zásobník. Tenisové kurty zahajují sezonu na přelomu dubna a května, v ní už bude celý nový systém plně funkční,“ objasnil Ryszard Blachowski, vedoucí sportovních areálů SMO.

 

Kromě úspory pitné vody bude mít nové zavlažování i další pozitivní efekt pro životní prostředí - vodu pro postřik kurtů nebude SMO nijak chemicky upravovat.

-ek-

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 4.5.2019

Zpět na výpis