TRAŤ LETOŠNÍ GRACIE JE POZMĚNĚNA

Královská etapa byla v programu závodu přesunuta na sobotu, tak aby umožnila více divákům vychutnat souboje světových cyklistek v beskydských kopcích.

Gracia Orlová je ve světovém ženském pelotonu velice ceněný závod pro svoji náročnost a každoročně nabízí výbornou cyklistiku a napínavé souboje.

Závod odstartuje ve čtvrtek 2. května tradiční etapou z Orlové do Štramberka. Náročných 104 kilometrů končí stoupáním do centra Štramberka a každoročně promluví do celkové klasifikace. Vítězka zaslouženě oblékne žlutý trikot. Na trati cyklistiky absolvují tři rychlostní a pět vrchařských prémií druhé kategorie. Samotný cíl je právě pátou vrchařskou prémií.

Pátek 3. května je dnem dvou etap, dopolední časovkou na 13,5 kilometru se startem a cílem v Havířově. Odpoledne se pojede nová etapa sice s tradičním startem u Dětmarovické elektrárny, ale etapa nepovede do Beskyd. Odehraje se v okolí Orlové a etapu dlouhou 56,8 kilometru zakončí čtyři atraktivní okruhy s cílem v Orlové.

Na sobotu 4. května byla přesunuta královská etapa se startem a cílem v Lichnově. Cyklistky prověří beskydské kopce a to hned tři první kategorie. Na 27. kilometru Pustevny, na kilometru 49. Slovenská hranice a na 69. kilometru Soláň. V závěru etapy ještě peloton musí zdolat vrchařskou prémii druhé kategorie na Pindule. V etapě jsou také dvě rychlostní prémie hned na začátku etapy v Lichnově po otevíracím okruhu na desátém kilometru a ve Frenštátě na kilometru 18, 4 u sponzora závodu, cyklistickém obchodě Cyklo Prašivka.

Etapový závod Gracia Orlová tradičně uzavírají okruhy v Orlové - neděle 5. května, kterých peloton musí absolvovat osm – celkem 101,6 kilometru. V té době už bude známa (po královské etapě) nejlepší vrchařka 33. ročníku, ale v poslední etapě se budou ještě rozdělovat body na třech rychlostních prémiích. Pochopitelně i v této etapě se bude bojovat o vítězství v celkové klasifikaci, připomeňme, že vloni v cílovém stoupání zvrátila závod ve svůj prospěch švédská reprezentantka Emilia Fahlin.  Bojovalo se do posledních metrů závodu.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 2.5.2019

Zpět na výpis