Otevřený dopis rodičům a přátelům školy ZUŠ J. R. Míši, Orlová-Poruba

Vážení rodiče a přátelé orlovské lidušky,

dovolte mi Vás zdvořile oslovit níže uvedenou prosbou, jejíž záměr významně ovlivní další budoucnost uměleckého vzdělávání našich dětí ve městě Orlová.

Jak jistě víte, před 5 lety vznikl na základě iniciativy občanů našeho města Petiční výbor pro „Zachování budovy Základní umělecké školy J. R. Míši v Orlové-Porubě“, který adresoval petici s více jak 900 podpisy Krajskému úřadu Moravskoslezského kraje (https://1url.cz/WMkNv).

5 let bojujeme za to, aby se škole dostalo oprav, které kraj jako zřizovatel roky zanedbával, bojujeme za to, aby škola nebyla „uzavřenou komunitou“, jak si přeje současný pan ředitel, ale školou, která se má čím pochlubit veřejnosti, zasazujeme se za to, aby nejen naše orlovské děti měly kvalitní podmínky a zázemí pro umělecké vzdělávání a nikoliv menší prostory v téměř stejně staré budově bývalé obchodní akademie, a v neposlední řadě i o to, aby se v Orlové nebourala budova, která má jedinečné akustické zázemí a prostory, které by se daly využít pro další obory či vzdělávací programy našich dětí. Likvidace této školy je záměrná, a kroky, které jsou konány, mají uměle přesvědčit o tom, že bourání budovy a stěhování školy je nejlepší a jediné možné řešení. Začalo to obyčejným zrušením bufetu školy, omezením náboru nových žáků na pouze „talentované děti“, a pokračuje dále chabou prezentací školy a šířením desinformací.

Vážení rodičové a přátelé školy. Současná situace je taková: na sociálních sítích kolují nepravdy a spekulace, zřizovatel školy, tj Moravskoslezský kraj nerespektuje petici s více jak 900 podpisy – patrně pro její neaktuálnost, potají se zpracovává projekt na stěhování školy do téměř stejně staré obchodní akademie, do husté sídlištní zástavby, kde už tak je extrémní problém zaparkovat. Pokud k tomu opravdu dojde, zhorší se situace s parkováním v centru města, sníží se počet žáků, kteří budou moci školu navštěvovat, v případě větších koncertů – bude-li je mít současné vedení školy vůbec v plánu, budou muset děti přecházet např. do vedlejšího Domu kultury.

Potřebujeme nutně Vaše stanovisko. Prosím, pokud i nadále souhlasíte s tím, aby Petiční výbor dále pokračoval ve své činnosti, pokud chcete, aby nejen Vaše děti měly kvalitní podmínky pro vzdělávání, aby mohly vystupovat na koncertech, aby jejich talent nezůstal jen za zdmi školy, pokud nechcete, aby se děti, na které nezbyde díky stěhování do menších prostor místo, poflakovaly po venku a tropily hlouposti. Podpořte nás svým podpisem. Kraj na svém zastupitelstvu slíbil, že nepůjde proti vůli města Orlová! Dokažme, že naše vůle chránit hodnoty našeho města trvá! Nový petiční arch je k dispozici na webových stránkách zde. (https://1url.cz/QMkoa)

Tyto podpisy chceme odevzdat na červnovém zastupitelstvu. Petiční výbor je v případě zájmu otevřen široké veřejnosti k diskusi. Možno po domluvě sjednat osobní schůzku na adrese:

peticnivybor.zusorlova@gmail.com

 

Děkuji za Váš čas i podporu

S úctou za petiční výbor

DROZDÍK Petr 


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.4.2019

Zpět na výpis