Seznamte se s Analýzou místní sítě služeb pro děti a návrhem její optimální podoby vzniklé v rámci síťování služeb pro děti v Orlové

Obec s rozšířenou působností (ORP) Orlová je od července 2016 zapojena do projektu „Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí“ Ministerstva práce a sociálních věcí, který je realizován ve 12 krajích České republiky. Ten usiluje mimo jiné i o to, aby se nadále snižoval počet dětí, které musí svou rodinu opustit, a podporuje a rozvíjí náhradní rodinnou péči. Jednou z aktivit projektu je podpora síťování služeb na lokální úrovni (síťování), v rámci které v ORP Orlová lokální síťař napomáhá propojení sociální, školské a zdravotnické sféry v kontextu péče o děti a jejich rodiny. 

 

Jak vypadá síť služeb pro děti a jejich rodiny na Orlovsku, co se podařilo a kde je prostor pro její rozvoj, aby dokázala včas zachytit ohrožení dítěte? Nejen s těmito podněty se můžete seznámit v materiálu s názvem „Analýza místní sítě služeb pro děti a návrh její optimální podoby“ (dále jen Analýza), který v září 2018 zpracoval lokální síťař. 

 

Dokument je založen na rozhovorech s místními aktéry, tj. zástupci služeb, škol, zdravotníků, úřadů atp., a jejich hodnocení kvality spolupráce a provázání sítě služeb pro děti. Analýza se zabývá tím, kdo a jak je v našem regionu schopen naplnit potřeby dětí a jejich rodin v oblastech vztahů, bezpečí, zdraví, učení se, chování a materiálního zajištění.

 

Obyvatelé Orlové mohou z analýzy získat představu o tom, kdo všechno je součástí sítě služeb pro ohrožené děti. Nejedná se však o adresář služeb, ale o materiál, který reflektuje zjištěné potřeby v lokalitě a popisuje možnosti rozvoje sítě, aby mohla pružně reagovat na měnící se potřeby dětí a jejich rodin. V závěru dokumentu naleznete doporučení pro představitele města a poskytovatele služeb, která vzešla z analýzy.

 

Kde je prostor pro rozvoj místní sítě?

Stěžejním výstupem celého materiálu jsou konkrétní doporučení pro rozvoj sítě služeb, například v oblasti služeb pro děti s rizikovým chováním. Dále pak podpora vzniku, udržení pozic a využití potenciálu plně obsazených školních poradenských pracovišť ve školách. Týká se zejména pozic školního psychologa, sociálního pedagoga, speciálního pedagoga a školního asistenta. Analýza je dostupná na webu www.pravonadetstvi.cz/dokumenty/analyzy-siti-sluzeb/, kde jsou i veškeré informace o projektu, který končí v červnu 2019. Je zde však naděje, že lokální síťování v kraji bude od září 2019 i nadále pokračovat pod Krajským úřadem Moravskoslezského kraje.

 

Chtěl bych poděkovat všem aktérům sítě pro děti a jejich rodiny v ORP Orlová, zejména vedení OSPOD a preventistům Městské policie Orlová za čas, který síťování věnovali, za jejich vysoké pracovní nasazení, profesionalitu a ochotu hledat nová řešení v nejlepším zájmu dětí a jejich rodin.

 

 

PhDr. Richard Mohyla

lokální síťař, ORP Orlová

Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí


Datum zveřejnění/aktualizace: 17.4.2019

Zpět na výpis