CO S KINEM VESMÍR? MÁME TŘI TIPY!

Město je vlastníkem objektu kina Vesmír na ulici kpt. Jaroše v Orlové-Lutyni, jehož provoz byl zahájen před čtyřiceti lety. V souvislosti s digitalizací multifunkčního sálu v sousedním Domě kultury města Orlové a s nízkou návštěvností kina Vesmír, byl před lety kinosál uzavřen a zrušeno i promítání filmů. 


Další využití kina je problematické, protože kinosál nemá potřebné zázemí, tj. zákulisí, šatny apod., takže v něm nelze pořádat koncerty. Ve zbývajícíchprostorách kina je restaurace, bar, sázková kancelář, novinové služby a servis počítačové techniky. 


Největší problém je v tom, že objekt kina je atypickou stavbou s netradiční lanovou střechou nad kinosálem. A právě s ohledem na řešení střechy, je její údržba a oprava problematická, přičemž střechou protéká voda a ničí vnitřní prostory.

Již před 2 lety byl na základě doporučení statika uzavřen kinosál v kině Vesmír. Špatný stav lanové střechy stejně jako u obdobně řešených mostů by mohl skončit jejím zřícením. Město oslovilo městského architekta, aby navrhl, co s prázdnou budovou dál. V rámci průzkumu byla navržena demolice kinosálu při zachování podzemních prostor a tři varianty řešení.

v  

*PRVNÍ varianta nabízí dostavbu sportovní haly, která by sloužila veřejnosti, spolkům i pro 
výkonnostní sport. 

HLASUJ

sportovni hala

sportovni hala


*DRUHÁ varianta přichází s volným veřejným prostorem s využitím terénu tak, že vznikne 
malý amfiteátr. Budova by poskytla vyžití pro matky s dětmi při nepříznivém počasí, včetně např. malé kavárničky.

HLASUJ

veřejný prostor



*TŘETÍ řešení je dostavba budovy pro nabídku služeb a obchodu. V případě zájmu by zde 

mohla být umístěna např. pošta, kavárna a další obchody a služby.

HLASUJ

oc

oc


Co vám osobně v centru města chybí, a kterou z variant podpoříte?


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.4.2019

Zpět na výpis