Na Farmě Bezdínek SKLÍZEJÍ první rajčata a okurky

 

Farmáři z Dolní Lutyně na Karvinsku sklízejí rajčata a okurky, které vypěstovali v nedávno postavených sklenících. Se svou více než 11hektarovou plochou jde o vůbec největší stavbu svého druhu u nás.

 „Denně aktuálně sklidíme na 5 000 kg rajčat a okurek,“ uvedl Jan Fučík, vedoucí provozu Farmy Bezdínek. Na to, aby byla produkce opravdu prvotřídní, dohlíží denně zkušený tým agronomů. Péči o rostliny se aktuálně věnuje na 120 zaměstnanců, zejména žen z blízkého okolí. „Věříme, že čím dál více Čechů bude nakupovat kvalitní potraviny. A synonymem pro kvalitu je v případě jídla chuť. Chuť plodové zeleniny nejvíce ovlivňuje výběr odrůdy a stadium zralosti plodů při sběru. Po celém světě proto hledáme nejchutnější odrůdy a plody necháváme před sběrem plně dozrát,“ doplňuje Fučík. Zelenina se podle něj na pulty obchodů dostane v optimálním případě hned následující den po sběru. Předpokládaný roční objem sklizně je až 3 000 tun. Dodávky na trh budou celoroční.

 

Česká republika je společně s Lucemburskem poslední v produkci zeleniny na obyvatele v celé Evropě a naprostou většinu zeleniny dováží ze zahraničí. V NWT se rozhodli tento stav změnit.  „Naším posláním je přispívat k tomu, aby Češi a Slováci jedli 12 měsíců v roce více lokálně vypěstované zeleniny nejlepší možné chuti,“ říká Jiří Stodůlka, ředitel divize Agro ze skupiny NWT.

 

Češi čím dál více upřednostňují chutnou a kvalitní zeleninu. Farma Bezdínek proto pěstuje především nejchutnější odrůdy cherry rajčat a dále novinku na českém trhu – snack okurky, které jsou ideální jako rychlá a křupavá svačinka. Více o produktové nabídce na webu nebo ve videu.

 

Pěstování na Farmě Bezdínek je v mnoha ohledech šetrné k životnímu prostředí a směřuje k trvalé udržitelnosti. Teplo pro vytápění dodává společnost ČEZ Teplárenská novým horkovodem z Elektrárny Dětmarovice. „Využijeme teplo, které by jinak bez užitku skončilo v chladících věžích elektrárny. Tedy tu energii, kterou dneska elektrárna vyrábí. Nestavíme žádný nový zdroj,“ vysvětluje Stodůlka.  Skleníky jsou od počátku zastíněné proti světelnému znečištění. Každodenní život lidí v okolí tak není nijak narušen. Pěstuje se v organickém substrátu, který se po skončení pěstební sezóny kompostuje. Jako ochrana proti škůdcům se používá biologická ochrana a květy ve sklenících přirozeně opylují čmeláci.

 

S postupujícími klimatickými změnami se téma vody stává stále důležitějším i v České republice. K závlaze rostlin se proto na Farmě Bezdínek používá primárně dešťová voda a přebytečná zálivka se recykluje. Nepadne tak ani kapka vody nazmar. Podle výzkumu holandské University of Twente je celosvětově spotřebováno k výrobě potravin 92% vody. Zatímco například na výrobu 1 kg hovězího masa je třeba v průměru více než 15 000 l vody, na Farmě Bezdínek spotřebují k výrobě 1 kg keříkových rajčat přibližně 15 l vody, tzn. 100x méně. „Volbou svého jídelníčku mají lidé zásadní možnost ovlivnit svou vodní stopu. Obecně platí, že zdraví nejvíce prospěšné potraviny jako je zelenina, které tvoří základ potravinové pyramidy, mají nejmenší enviromentální stopu. Pokud tedy budou lidé jíst zdravěji, prospějí tím sobě a zároveň i životnímu prostředí,“ doplňuje Ing. Václav Psota, PhD., vedoucí oddělení výzkumu a vývoje divize NWT Agro.

 

Součástí farmy bude i ukázkový skleník s návštěvnickým centrem pro veřejnost. Plánované uvedení do provozu je na podzim tohoto roku.


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.3.2019

Zpět na výpis