Záchrana seniora z bahna „rodinného“ rybníčku v Orlové

 

 

            Profesionální hasiči z Orlové (HZS MSK) zachránili v pondělí 25.3.2019 po poledni třiasedmdesátiletého seniora z nebezpečného bahna rybníčku u jeho rodinného domku v Orlové-Porubě, kam se původně snažil umístit sochu vodníka, aby jej zkrášlil a dělal společnost několika desítkám kaprů. Odvážný muž měl sice na sobě vysoké rybářské holínky a voda mu nejprve sahala „jen“ nad kolena, ale najednou zajel do pevného bahna až po pás a nemohl se v bahnitém sevření ani pohnout.

 

            K rybníku o rozměrech 10 x 8 metrů vyjela jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Orlová (okres Karviná) ihned po nahlášení nehody příbuznou seniora na tísňovou linku hasičů. Muž, stojící po pás v bahně a po prsa v ledové vodě, s orlovskými hasiči komunikoval, ale byla mu viditelně velká zima. Hasiči rychle nafoukli záchranné saně RS 5, muž se za ně co nejpevněji chytil a asi na pátý pokus jej zachránci vytáhli na kluzký břeh.

 

            Muž se cítil i přes své šediny být v pořádku a rychle se šel domů převléci do suchého oděvu. Hasiči však pro jistotu zavolali tým ZZS MSK ke kontrole zdravotního stavu chovatele kaprů. Senior i po kontrole mohl zůstat doma v teple. Nedávno oslavil sedmdesát tři let, nyní by tak mohl oslavit další narozeniny…

 

            Přesně před týdnem (v pondělí 18.3.2019 před polednem) museli profesionální hasiči z Nového Jičína (opět HZS MSK) zachránit ze zrádného bahna vypuštěné rekreační vodní nádrže Čerťák (na okraji okresního města Nový Jičín) třiatřicetiletou geodetku, která zde s kolegou vyměřovala plochu oblíbené nádrže pro připravované stavební úpravy – odtěžení bahna.

 

            Žena byla už asi 15 metrů od břehu, když se nečekaně propadla až po pás do velmi studeného a mazlavého bahna. Na tísňovou linku volal její kolega. Hasiči ji vytáhli z bahna pomocí páteřní desky. Žena byla značně podchlazená, ale při vědomí.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.3.2019

Zpět na výpis