Pohled nového zastupitele na aktuální dění v Orlové

Vážení spoluobčané,

     po pravdě řečeno jsem nikdy neměl ambice stát se komunálním politikem. Nicméně, pořád jsem v sobě měl slova z jedné z přednášek politologie, kterých jsem se v rámci svého studia účastnil, a to, že nechodit k volbám a nebýt občansky aktivní JE polický čin, který významně ovlivňuje politické dění státu, kraje nebo města.

     Vnímám, že situace v posledních letech v Orlové není dobrá a bohužel spoustu občanů už si „tak nějak zvyklo“ a z mého pohledu na důležité hodnoty rezignovalo. Jsem přesvědčen, že tento přístup není dobrý a občané města musí aktivně prosazovat a tlumočit přes zvolené zastupitele své potřeby a zájmy. Smysl komunální politiky vnímám v nalezení kompromisu napříč politickými stranami s nejvyšším zájmem pro občany města a města samotného. Základní hodnoty demokracie jako je svoboda a pravda považuji za něco, čeho si musíme vážit a co bychom vždy měli prosazovat a chránit.

     Z těchto důvodů jsem velmi ocenil soudržnost při řešení problému Orlovské nemocnice a tzv. „procesu optimalizace“. Politické strany (snad jen s výjimkou hnutí ANO 2011), které tvoří současné zastupitelstvo města Orlová, prokázaly v této problematice velmi konsistentní a jasné stanovisko a vyslovily se proti tomuto procesu. Musím zde zmínit komentář Doc. MUDr. Bohuslava Chwajola, CSc., který ve svém komentáři na zastupitelstvu na jedné straně velmi erudovaně a na druhé velmi lidsky vysvětlil, co by tento proces  pro občany města a přilehlých obcí ve spádové oblasti znamenal.

     Závěrem svého komentáře se chci zmínit o jedné skupině lidí, kteří v tomto příběhu mají moji hlubokou úctu a respekt. Těmi jsou samotní zaměstnanci Orlovské nemocnice, kteří dlouhodobě projevují obrovský kus osobní odvahy!!! Svou aktivitou se dokázali vzepřít nespravedlnosti a hájit důležité hodnoty demokracie nezávisle na tom, ke které politické straně se přiklánějí.

     Po dlouhé době jde vidět, že samotní občané města umí za své město a za jeho zájmy aktivně bojovat, což beru jako závazek a motivaci k plnění zastupitelského mandátu.

Doc. Mgr. Roman Farana, Ph.D., zastupitel města Orlová

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.1.2019

Zpět na výpis