OTEVŘENÝ DOPIS KRAJSKÝM ZASTUPITELŮM

Vážený krajský zastupiteli,

dovoluji si Vás oslovit i jako zastupitele orlovských občanů, kteří Vám dali v krajských volbách svůj hlas. Jsem starostou města Orlová. Jak jistě víte, v nejbližších dnech máte potvrdit svým hlasováním tzv. optimalizaci nemocniční péče v Moravskoslezském kraji. Jsem přesvědčen o tom, že se určitě v případě NEMOCNICE V ORLOVÉ nejedná o optimalizaci, ale jen o účelové vykradení personálu jedné nemocnice ve prospěch dvou jiných (v Karviné a Havířově), které mají dlouhodobé problémy s obsazením svých tabulkových míst. Neobsazení míst lékařů mělo takové důsledky, že nemocnice musely některá svá oddělení dočasně uzavřít.

Ze tří nemocnic, které tvoří tzv. personální unii (Orlová, Havířov, Karviná), má nejstabilnější kolektiv lékařů právě ta ORLOVSKÁ, jejíž lékaři již několikrát deklarovali směrem ke zřizovateli, že do Karviné ani do Havířova neodejdou.

V podobném duchu bych mohl popsat problém ztrátovosti orlovské nemocnice. Ještě nedávno nás přesvědčoval současný ředitel těchto nemocnic, že v orlovské části jsou ty nejlepší výsledky a patří k nejméně ztrátovým. Najednou je nemocnice v Orlové nejztrátovější ze všech tří, a i přes příslib pana hejtmana Vondráka, že nám kraj poskytne data k vlastní analýze, jsme na ně čekali až do 6. prosince. Můžeme se jen domýšlet, proč nám tato data byla poskytnuta až po několika týdnech od vyžádání.

Musím se také pozastavit nad jednáním kraje k vlastní nemocniční péči a obslužnosti občanů. Kraj, tedy jeho NsP Karviná-Ráj, zajišťovala rozvoz pacientů pomocí sanitek. Protože je tato „služba občanům“ ztrátová, tak se privatizovala do rukou soukromého vlastníka. Soukromník si určitě dobře spočítal, že na této službě neprodělá. Nemohu pochopit, že služba, která je pro nemocnici ztrátová, bude v rukou soukromníka v zisku? Nevypovídá to spíše o schopnosti, či neschopnosti managementu NsP?

Orlová je město s necelými třiceti tisíci obyvateli a nemocnice má spádovou oblast k šedesáti tisícům lidí. Důlní činnost nás připravila o historické jádro města, o železniční dopravu a vlakové nádraží, město je z velké části poddolované, obyvatelé se v důsledku těžby museli ze staré Orlové přestěhovat do Orlové-Lutyně, v souvislosti s poklesem těžby jsme se stali městem s nejvyšší nezaměstnaností, patříme k lokalitám s nejvíce znečištěným ovzduším, a tak bych mohl pokračovat. Přes všechny tyto problémy žije v našem městě již zmíněných necelých třicet tisíc obyvatel, z nichž mnozí jsou horníci s vážnými zdravotními problémy.

Má se naše město stát i největším městem bez vlastní nemocnice, která nebude mít akutní lůžka? Je opravdu nutné řešit neschopnost managementu nemocnice „získat lékaře“ tím, že vykrademe jinou nemocnici? Je potřeba činit nevratné kroky rok před zavedením nového financování lékařské péče v nemocnicích? Je normální, že lidé, kteří tzv. optimalizaci připravili, jsou prezentováni jako nezávislí odborníci, kteří si víceméně kontrolovali svou vlastní práci?  Je to podobné, jako by student vysoké školy byl oponentem své vlastní diplomové práce. Podobně mohu uvažovat i nad hlasováním dalších lidí v pracovní skupině, kteří jsou zaměstnanci nemocnic zřizovaných krajem. Jak může loajální zaměstnanec hlasovat nezávisle, když to, jak hlasuje, vidí zástupci zřizovatele, kteří mohou rozhodovat o jeho dalším osudu?

Vážení zastupitelé, ve svém dopise jsem uvedl jen nástin podivností provázejících tzv. optimalizaci. V příloze Vám nabízíme nejen tiskové výstupy k nemocnici Orlová, ale také vyjádření lékařů, předsedů odborových organizací a další.

Současně Vás chci požádat o uvážlivé hlasování, protože jestliže jednou rozhodnete, nebude již cesty zpět a svým hlasováním můžete rozbít fungující týmy a tím pádem i dostupnost zdravotní péče nejen občanům Orlové a okolí.

Děkuji Vám a přeji krásné dny

Mgr. Miroslav Chlubna, starosta města Orlové

 

 

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.12.2018

Zpět na výpis