TĚŽBA NA DOLE LAZY BUDE UKONČENA K 31. ŘÍJNU 2019

Představenstvo společnosti OKD o tom rozhodlo na svém posledním listopadovém jednání. Hlavním důvodem je skutečnost, že důlní pole těžebního celku Důl Lazy je po vytěžení posledních porubů za stávající podzemní infrastruktury již považováno za vydobyté. 

„Aby bylo možné zahájit další těžbu v ostravských slojích, ke zpřístupnění nových zásob uhlí bychom museli provést prohloubení stávající jámy č. 2 o bezmála 500 metrů. Tyto práce by si pak vyžádaly investice v rozsahu několika miliard korun po dobu nejméně 3 let včetně dalších mnoha milionových nákladů na zajišťovací provoz Dolu Lazy,“ upřesnil předseda představenstva a výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk. Tím poukázal na skutečnost, že stávající infrastruktura neumožňuje ekonomicky výhodně vytěžit další zásoby černého uhlí a vybudovat novou infrastrukturu (prohloubení dolu) na novém patře s ohledem právě na zpřístupněné zásoby a odhadovanou cenu této komodity.

Vedení OKD společně s vlastníkem rovněž pokračují ve strategickém jednání, zda bude zachován stávající dlouhodobý výhled OKD do roku 2024 nebo těžba až do roku 2030. 

„Z těchto důvodů představenstvo prozatím nemohlo objektivně a kvalifikovaně rozhodnout o ukončení těžby v důlních lokalitách Darkov a ČSA. Shodli jsme se pouze na Dole Lazy, kde bychom těžbu v obou případech ukončili již příští rok“, dodal Kowalczyk. 

Vedení OKD současně nepočítá s hromadným propouštěním zaměstnanců. Ti by po uzavření Dolu Lazy měli najít uplatnění v dalších lokalitách OKD v karvinské části revíru.

Ivo Čelechovský
tiskový mluvčí OKD, a.s.


Datum zveřejnění/aktualizace: 30.11.2018

Zpět na výpis