Informace pro podnikatele – Činnost samostatných likvidátorů pojistných událostí

Dne 1. prosince 2018 nabude účinnosti zákon č. 171/2018 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o distribuci pojištění a zajištění a kterým se mění také živnostenský zákon.

Od 1. prosince 2018 se zavádí nová vázaná živnost „Činnost samostatných likvidátorů pojistných událostí“, která se dosud provozovala na základě zákona č. 38/2004 Sb., o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí. Pro tuto novou vázanou živnost je stanovena odborná způsobilost – střední vzdělání s maturitní zkouškou.

Přechodná ustanovení k zákonu č. 171/2018 Sb. stanovují, že ten, kdo byl přede dnem účinnosti tohoto zákona oprávněn provozovat činnost samostatného likvidátora pojistných událostí, může tuto činnost provozovat v souladu se zákonem č. 38/2004 Sb. až do doby, než ohlásí vázanou živnost „Činnost samostatných likvidátorů pojistných událostí“, nejdéle však po dobu 3 měsíců od účinnosti tohoto zákona.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že ti, kteří dosud podnikají jako samostatní likvidátoři pojistných událostí v souladu se zákonem č. 38/2004 Sb. a chtějí v této činnosti podnikat i nadále, jsou povinni do 1. března 2019 u kteréhokoliv živnostenského úřadu v republice ohlásit vázanou živnost „Činnost samostatných likvidátorů pojistných událostí“ a doložit doklad odborné způsobilosti – doklad o středním vzdělání s maturitní zkouškou. Tento úkon je osvobozen od správního poplatku.

 

Bližší informace podá Bc. Eliška Floriánová, e-mail eliska.florianova@muor.cz, tel. 596 581 422.

 

 

Zpracovala Bc. Eliška Floriánová

vedoucí oddělení živnostenského úřadu a občansko-správních agend

Odbor vnitřních věcí a živnostenský úřad


Datum zveřejnění/aktualizace: 6.11.2018

Zpět na výpis