Výstava Ondřeje Vorla ZNAK 8

Dne 3. října se konala vernisáž výstavy Ondřeje Vorla nazvaná ZNAK 8, pořádaná ke 100. výročí Československa. Pan doktor Ondřej Vorel se s naším městem touto výstavou loučí a odchází za svými dcerami do Olomouce...

v

Podívejme se alespoň zběžně na hlavní životní kroky původce výstavy, jejíž vernisáž jsme navštívili. Narodil se 13. února 1953 ve Zlíně. Studoval na Pedagogické fakultě v Ostravě, kterou v roce 1974 úspěšně ukončil. Dále rozšířil své vzdělání na Filosofické fakultě Palackého univerzity v Olomouci, kde v roce 1980 získává doktorát z dějin a teorie výtvarného umění. Působí jako vysokoškolský pedagog na katedře výtvarné výchovy Ostravské univerzity a od roku 2000 je ve funkci vedoucího katedry.
Nemůžeme také opomenout úspěšnou obhajobu jeho disertační práce v roce 2013 v Polsku na Akademii výtvarných umění v Katovicích, kde obdržel vědecký titul ArtD., s možností habilitace či přímého profesorského řízení na této vysoké škole. Svoji dizertační práci charakterizuje jako pokus o zmapování 20. století českého národa pomocí výtvarných prostředků. A dodejme, že se to doktoru Vorlovi na létech 1918, 1938, 1948, 1968 a 1993 skutečně mimořádně podařilo. Doporučuji do jeho práce alespoň nahlédnout!

v

Autor není v žádném případě pouze "suchopárný" kantor. Intenzivně využíval, jak sám uvádí, ve svých převážně surrealisticky laděných malbách a kresbách, metafor a skrytých významů, jež měly provokovat divákovu fantazii. A o jeho malby a kresby je nebývalý zájem. Do roku 2013 se zúčastnil celkem 61 kolektivních výstav. Po dvou v Polsku a Rakousku, jedna v Chile a 7 v Belgii. Náš protagonista ve stejném období obsadil celkem neuvěřitelných 42 samostatných výstav. Tři z nich bylyl v Orlové (ZNAK 8 je čtvrtou). A dvanáct v zahraničí. Po jedné na Slovensku, Řecku, Belgii, Chile a Kanadě opět v Polsku a pět v Anglii, z toho jedna na univerzitě v Oxfordu! Zde musíme připomenout, že na této vysoké škole při výstavě přednesl velice podnětnou přednášku. Doplňme dále, že od roku 2013 do dneška se prezentoval minimálně na dalších 20 kolektivních výstavých a 15 individuálních expozicí!

v

Podíváme-li se tedy na jeho výstavy a místa kde se konaly, zjišťujeme, že je to obrovský kus práce a vskutku mimořádná prezentace našeho města!Doplňme také, že jeho vystoupení v uměleckém prostředí nebylo málo.

v

Nemůžeme se nezmínit o působení doktora Ondřeje Vorla v technice smaltu. Ve spolupráci s generálním ředitelem Vítkovic a.s., Ing. Janem Světlíkem se rozsáhle angažoval ve všech šesti ročnících "Smalt art Vítkovice" v Ostravě. Mezi účastníky mezinárodních sympozií najdeme takové osobnosti české výtvarné scény jako V. Suchánek, E. Ovčáček, B. Jirků, F. Hodonský nebo M. Rittstein. Kromě jeho aktivní výtvarné účasti v roce 2007 a 2008, měl možnost v letech 2007-2009 přednášet účastníkům sympozia o možnostech smaltu a práce s ním.

v

Neopomeňme také, že pan Vorel je aktivním členem společnosti Karla Teige, společnosti STIR UP a členem galerie LA FEMME Praha.

Přes své vskutku mimořádné umělecké vytížení se také angažoval v Orlové, která se mu stala domovem. Uveďme alespoň jeho naprosto originální pojetí první velké okresní zahrádkářské výstavy v roce 1985 a její osobitý katalog. Jím navržený strom života z 254 drhaných listů, který řadu let zdobil MěNV, přispěl k tomu, že do Orlové proudili občané celého okresu. Tato výstava byla podnětem k organizaci obdobných expozic v celém našem kraji. Pan Vorel také kandidoval do zastupitelstva našeho města a pracoval v řadě týmů a komisí naší Orlové. Připomeňme alespoň kolektiv, který připravoval spolu s Bohumínem vytvoření detašovaného pracoviště vysoké školy v Orlové.

v

v

Ondřej nebyl nějaký školometský suchar nebo s životem nesvázaný umělec. Před 35. léty se aktivně podílel na založení vskutku originálního spolku Utiskovaných manželů učitelek. Jeho spolkové jméno zní "strýc Ondřej Robert Vorel". Vytvořil osobitou spolkovou vlajku a znak členů UMU. A musíme také říci, že je jedním z klíčových hráčů nohejbalu, který je stěžejní náplní tohoto kolektivu. Nemůžeme nedodat, že strýc Robert, také hrál na všech ročnících turnaje neregistrovaných hráčů nohejbalu, které UMU v rámci Orlovských dnů již 28 roků pořádá.

v

Vážený pane doktore! Město Orlová není spokojeno s tím, když vzdělaní a pracovití lidé od nás odcházejí. Těch zde máme velice málo! V tvém případě je to ale zcela jiné. Ty jsi pro naši obec odvedl pořádný kus práce a dobře jsi nás nejen v České republice, ale i ve světě reprezentoval. My ti za to srdečně děkujeme. Tuto vernisáž v žádném případě nepovažujeme za tvou derniéru. Bereme ji pouze za tvůj životní milník! Víme, že chceš zůstat v kontaktu se svými strýci z UMU a se svými přáteli v Orlové! Věříme, že i tvoje umělecký a odborná spolupráce s naším městem dneškem nekončí. A v tvém novém bydlišti v Olomouci ti přejeme řadu uměleckých úspěchů a dobré přátele.

Doc.Ing. Václav Kafka, CSc.

v

Překvapení ve formě ocenění v oblasti kultury si pro něj nachystal starosta Tomáš Kuča.

v


Datum zveřejnění/aktualizace: 3.10.2018

Zpět na výpis