V NEZAMĚSTNANOSTI JSME NA ŠPICI V REPUBLICE

V průběhu měsíce srpna se stav uchazečů o zaměstnání ve srovnání s červencem opět snížil a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku dosahoval pokles ve výši 23 %. Příznivě se vyvíjel také stav v rámci spektra sledovaných skupin uchazečů. Meziměsíčně vzrostl pouze počet evidovaných uchazečů z řad absolventů škol, což je jev obvyklý pro toto období. Větší vliv této skupiny by se mohl projevit až v měsíci září. Ve sledovaném období se zaevidovalo 1 182 uchazečů o zaměstnání, což bylo nejméně od roku 1993.

Pokles podílu nezaměstnaných osob probíhající od začátku letošního roku se po červencovém mírném nárůstu opětovně snížil a hodnota tohoto ukazatele se meziměsíčně snížila o 0,12 %. Se současnou výší podílu nezaměstnaných 7,12 % se okres Karviná zařadil v rámci republiky opět na pomyslnou první příčku před okres Most s 6,41 %.

Opět pokračoval velmi příznivý vývoj poptávky zaměstnavatelů po pracovní síle, což mělo pozitivní vliv na uplatnitelnost uchazečů na volných místech, která se nepatrně zlepšila na výši 5,8 osob na 1 volné pracovní místo. V celorepublikovém srovnání byl okres Karviná stále na prvním místě s nejméně příznivou uplatnitelností uchazečů. Na pomyslné druhé příčce se nacházel okres Ústí nad Labem s 4,2 uchazeči na 1 volné pracovní místo.


Datum zveřejnění/aktualizace: 24.9.2018

Zpět na výpis