Petici za zachování nemocnice podepsalo 6 500 lidí

Není to tak dávno, co naším městem doslova zamávala zpráva o přesunu lůžkového oddělení orlovské interny do Karviné. Následovat měla chirurgie, špičková ortopedie a ve finále měla v Orlové zůstat jen LDN. Paradoxně se tuto informaci zdravotníci a vlastně i obyvatelé našeho města dozvěděli až z tiskové zprávy vydané po jednání krajského zastupitelstva. 


Po prvotním šoku následovala demonstrace a rozběhla se sbírka podpisů, nezbytná pro jednání krajských zastupitelů. A jak to vypadá dnes, po několika týdnech?


Jak nám prozradila předsedkyně zdravotnické odborové organizace Denisa Stolarczyková, na petici se sesbíralo 6 500 podpisů, přičemž to ještě není konečné číslo. „Hlásili se nám lidé prostřednictvím telefonátů, mailů, s tím, že chtějí přispět svým podpisem na petici. Nápomocni nám byli dokonce i odboráři z dolů, kteří rovněž chtějí zachování nemocnice. Po ukončení podpisové akce předáme petici na kraj, hejtmanu Vondrákovi, a současně mu chceme sdělit, že s uzavřením orlovské nemocnice absolutně nesouhlasíme. Důvody jsou zřejmé - znamenalo by to zhoršení dostupnosti zdravotní péče jak pro orlovské občany, tak i pro spádovou oblast, která čítá přibližně 55 tisíc obyvatel. Jen tak na okraj, Karviná má 43 tisíc obyvatel a jsou tam 2 nemocnice, tak proč by mělo dojít ke zrušení té orlovské?“ dotazuje se odborářka. 


Petice byla namířena proti zrušení orlovské nemocnice. Občané tak jednoznačně potvrdili, že nechtějí její zrušení a obávají se již zmíněného zhoršení dostupnosti zdravotní péče. „Když si vezmete, kolik se v Orlové ošetří pacientů… a ti všichni by si v budoucnu buď museli zavolat rychlou, nebo dojíždět do Karviné. Všechny ty dopady nejspíš nikdo nespočítal. Představte si, že třeba občané, kteří jdou na operaci na orlovskou ortopedii, čekají jeden až tři měsíce. V Ostravě nebo Karviné je to až rok, takže obrovské prodloužení čekací doby,“ vysvětluje Denisa Stolarczyková. 


„Za zmínku stojí, že v Evropské unii je trend 30 tisíc obyvatel na jednu nemocnici. V Německu a v Rakousku to je 25 a 28 tisíc a my na spádovou oblast máme 55 tisíc obyvatel. Proto My říkáme NE! Chceme naši orlovskou nemocnici zachovat a budeme za ni bojovat všemi dostupnými prostředky,“ argumentuje zdravotnice.


Zdravotníci tedy děkují všem, kteří se podepsali pod tuto petici. „Děkujeme jim moc za jejich podporu, nesmírně si toho vážíme a opravdu těch šest a půl tisíce podpisů je úžasné číslo, což je na tak malé město, jako je Orlová, úctyhodný výkon. Takže z celého srdce děkuji všem za podporu,“ uzavírá Stolarczyková.

Kraj zareagoval na demonstraci v Orlové svoláním schůzky se zástupci města a odborů a padla dohoda o vytvoření pracovní skupiny, která by se měla po zbytek léta a podzimu zabývat problematikou nemocnice a navrhnout vhodné řešení. Město má v této pracovní komisi svá dvě želízka. Tím prvním je Ing. Stanislav Saksa, který dříve pracoval v managementu nemocnice a má přehled o její ekonomice. Tím druhým je odborník - primář ortopedie MUDr. Tomáš Knybel. 


„Víme, za jaké situace byla komise zřízena a mělo by jít o doplnění vypracované studie o další fakta nebo skutečnosti. Já, jako lékař, který pracuje přímo na dotčeném pracovišti, jehož se to bezprostředně týká, bych chtěl do komise přinést to, co tam nemůže přinést nikdo jiný. Předpokládám, že právě ti jiní přinesou třeba ekonomické důvody a argumenty. Někteří z oblasti personalistiky přinesou personální problémy a zdůvodnění, proč je třeba takto postupovat nebo nepostupovat. Já bych zase chtěl zdůraznit to odborné lékařské stanovisko. Jaký máme vztah k našim pacientům, orlovským obyvatelům, co jim tady přinášíme, a co by eventuálně mohlo mít snížený význam nebo třeba zaniknout. Samozřejmě bude to i takové to moje, lidské stanovisko, protože sám mám jakýsi postoj, i racionální, jako daňový poplatník, který asi má zájem, aby prostředky byly vynakládány racionálně,“ popisuje svou vizi působení v pracovní komisi primář Knybel. 


A co si primář ortopedie myslí o celé problematice? „Můj názor je tady známý, prezentoval jsem ho na některých shromážděních, i v televizi, a opírá se o dlouhodobou zkušenost s fungováním naší nemocnice, opírá se o znalost její historie a mohu srovnávat prostředí, v jakém pracujeme, s prostředím, které je nám jako alternativa nabízeno. A proto vidím tu neracionalitu nebo ten navrhovaný, nepříliš dobrý stav. Myslím si, že ta komise by měla zvážit všechny tyto faktory. Komise by měla znát názor lékaře z praxe a terénu,“ uzavírá vynikající ortoped. 


Primář Tomáš Knybel se těší mezi kolegy značné úcty. „Jsme moc rádi, že do pracovní skupiny se dostal pan primář Knybel, protože je to nejen vynikající odborník, lékař s lidským přístupem, ale je to taky patriot. Všichni mu věříme, že za nás bude bojovat, a nejen za nás, ale hlavně za naše pacienty,“ zdůraznila zdravotní sestra a místopředsedkyně Unie zdravotních sester Vladimíra Balajková.


Datum zveřejnění/aktualizace: 8.8.2018

Zpět na výpis