Informace k novele zákona č. 159/1999 Sb. (zákon o cestovním ruchu)

Živnostenský úřad upozorňuje podnikatele, kteří vlastní živnostenské oprávnění pro koncesovanou živnost „Provozování cestovní kanceláře“ a volnou živnost „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“ obor č. 71 „Provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu“, že se významným způsobem změnil zákon č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu.

V souvislosti se změnou zákona o cestovním ruchu došlo i ke změně zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů (živnostenský zákon). Konkrétně v příloze č. 3 u živnosti s předmětem podnikání „Provozování cestovní kanceláře“ se pod název živnosti „Provozování cestovní kanceláře“ vkládají slova:

  • pořádání zájezdů
  • zprostředkování spojených cestovních služeb

Podnikatel, který byl dosud oprávněn provozovat koncesovanou živnost „Provozování cestovní kanceláře“, je po uplynutí 1 měsíce od nabytí účinnosti tohoto zákona oprávněn provozovat koncesovanou živnost v rozsahu předmětu podnikání „Provozování cestovní kanceláře - pořádání zájezdů“.  Tuto změnu zapíše příslušný živnostenský úřad do živnostenského rejstříku nejpozději do 1 měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Naopak podnikatel, který byl dosud oprávněn provozovat koncesovanou živnost „Provozování cestovní kanceláře“, a který do 1 měsíce ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona požádá o změnu koncese v rozsahu předmětu podnikání „Provozování cestovní kanceláře - zprostředkování spojených cestovních služeb“, je oprávněn zprostředkovávat spojené cestovní služby na základě svého dosavadního oprávnění, a to až do doby nabytí právní moci rozhodnutí živnostenského úřadu. Stejně tak tomu bude u podnikatele, který vlastní živnostenské oprávnění pro živnost volnou „Výroba, obchod, a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, a který do 1 měsíce od účinnosti zákona požádá o koncesi „Provozování cestovní kanceláře - pořádání zájezdů, - zprostředkování spojených cestovních služeb“, může tak činit na základě svého dosavadního oprávnění, a to až do doby vydání koncese ze strany živnostenského úřadu.

Tyto úkony jsou osvobozeny od správních poplatků.

Účinnost novely je od 1.7.2018

Další informace naleznete na stránkách http://www.mmr.cz/cs/Ministerstvo/Cestovni-ruch.

Zpracovala: Bc. Jana Bukovská, Oddělení živnostenského úřadu a občansko-správních agend


Datum zveřejnění/aktualizace: 27.6.2018

Zpět na výpis