S ERASMEM + NA ZKUŠENÉ V IRSKU A NĚMECKU

Mobilitou k posílení kompetencí žáků na měnícím se regionálním trhu práce“, takový je název projektu, díky němuž již dvě skupiny žáků Gymnázia a Obchodní akademie, Orlová vycestovali na zahraniční odborné praxe do Irska a Německa.

Jsme právě v polovině realizace tohoto projektu a své poznatky o zahraniční praxi v Irsku a Německu prezentovali studenti čtvrtého a třetího ročníku všech odborných na konferenci v aule školy, kde se podělili o své zkušenosti s ostatními studenty nižších ročníků, kteří se vydají na odborné stáže v příštím školním roce.

Studenti představili firmy, ve kterých pracovali, vylíčili své pozitivní i negativní zážitky, referovali o místech pobytu (o Dublinu a Northeimu), ubytování v rodinách a v mládežnické ubytovně, o cestě do zahraničí a zpět, a v neposlední řadě také o využití volného času při poznávání reálií a kultury těchto zemí. Zmínili mimo jiné, jak se ucházet o místo na praxi a jak probíhá příprava na stáž v jazykových kurzech. Všichni do jednoho ocenili přínos praxíí pro jejich další orientaci – ať už budou po maturitě studovat, či pracovat. Jako doklad obdrží mezinárodní certifikát Europass, uznatelný ve státech Evropské unie.

„…V úterý už jsme všichni nastoupili do práce. Každý z nás vykonával jinou práci. Jako například práce s účetními programy, vyřizování objednávek, psaní e-mailů, tvorba webových stránek a další. Myslím si, že každá z těchto prací byla užitečná a rozhodně to byla dobrá zkušenost. Osoby, které se o nás v práci staraly, byly velmi vstřícné, rády pomohly, s ničím neměly problém. I ostatní zaměstnanci byli velmi přátelští, někdy to byli místní zaměstnanci, ale v některých případech to byli také studenti, avšak z cizích škol, nebo dokonce z cizích zemí….“ Hana Musialová, O4.A

Pavel Kubínek, ředitel školy


Datum zveřejnění/aktualizace: 19.4.2018

Zpět na výpis