Lidé v Orlové ušetřili za teplo. Cena od SMO podle očekávání klesla

Orlovská městská společnost SMO, která má na starosti centrální dodávky tepla pro bytové domy, firmy a instituce v Orlové, ušetřila lidem za teplo. „Ve srovnání s rokem 2016 odběratelé v součtu za rok 2017 zaplatili o zhruba 5,2 milionu korun méně, i když spotřebovali více tepla,“ říká předseda představenstva SMO Martin Klčo.

SMO udrželo výslednou cenu tepla na vstupu do vytápěného objektu (tzv. na patě) pro klienty za rok 2017 na úrovni předběžné ceny 604,47 koruny za GJ, a to včetně DPH. To znamená, že společnost nemusela přistoupit k tzv. 13. fakturaci, tedy k doúčtování případného rozdílu mezi platbami na zálohách a skutečně vzniklými náklady na dodávky tepla.

„Pokud by přesto občané měli ve vyúčtování nedoplatek za teplo, bylo by vhodné se podívat na stanovení výše záloh. Jednotliví majitelé bytových domů, tedy bytová družstva, společenství vlastníků apod., si nastavení měsíčních záloh za jednotlivé domácnosti určují sami. Případný nedoplatek v konečném vyúčtování domácnosti tedy může být zaviněný i nevhodným nastavením záloh. Nemusí jít jen o větší spotřebu. Cena za jednotku tepla neroste,“ upozornil ředitel SMO Jaroslav Vaněk.

SMO, městská akciová společnost Orlová, slíbila, že bude i v roce 2017 pokračoval každoroční pokles výsledné jednotkové ceny tepla pro odběratele. Tento trend zahájila od roku 2015, kdy poprvé došlo k poklesu ceny tepla oproti předcházejícímu roku. Pokračovat bude i v dalším roce.

Předběžná cena tepla na patě objektu pro rok 2018 je 598,72 Kč za GJ včetně DPH, což znamená opět pokles jednotkové ceny oproti roku 2017. Pokud bude mít zima standardní průběh bez výrazných extrémů, mohou se odběratelé znovu těšit na nižší částky plateb za teplo z centrálního zásobování prostřednictvím SMO.  


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.3.2018

Zpět na výpis