STAROSTA ORLOVÉ TOMÁŠ KUČA DISKUTOVAL S OBČANY V DOMĚ DĚTÍ

Nedostatek parkovacích míst, rozbité a chybějící chodníky, bezpečnost chodců na Olmovci, otazníky kolem ZUŠ J.R.Míši, autobusové spojení k vlakům do Dětmarovic, psí exkrementy na sídlišti, jarní čištění komunikací … toto je jen namátkou několik problémů, s nimiž občané přišli na setkání se starostou města Ing. Tomášem Kučou, které se uskutečnilo koncem února v sále Domu dětí a mládeže v Orlové-Lutyni.

Hned v úvodu starosta seznámil občany s problematikou stavby nového centra města. Vysvětlil, proč se musela na přechodnou dobu zrušit zastávka „Pošta“, a že se snažil o to, aby se alespoň autobusy točily k Albertu a lidé tak nemuseli putovat přes půlku Masarykovy třídy. Seznámil přítomné s aktuálním stavem lesoparku. „Lesopark byl zkolaudován a přebrán i s nedodělky. Lavičky nakřivo se budou předělávat, dodělávat se bude i zábradlí v nebezpečných úsecích,“ řekl starosta.

Následovala informace o částečném zastřešení dvanácti řad v areálu letního kina a o postupu prací projektu „Revitalizace prostranství před Moravou“. „Kolem hřiště vnikne malá lezecká stěna, v centrální části je počítáno s elektrickou přípojkou pro budoucí farmářské trhy,“ podotkl Ing. Kuča. Město bude postupně zateplovat školky, v Domě dětí a mládeže v Orlové se začne s výměnou elektroinstalace a s postupnou rekonstrukcí.

Za zmínkou stojí, že v ulicích Orlové jezdí první nízkopodlažní autobus na CNG a letos bude koupen ještě jeden…

A pak už padaly dotazy. „Co vznikne na ulici Energetiků? Probíhá tam rekonstrukce městského objektu. Jak to bude s parkováním?“ Starosta odpověděl, že by se tam mělo přestěhovat oddělení přestupků a s parkováním pro úředníky se nepočítá.

„Chodníky na V. etapě jsou v zoufalém stavu. Proč se rekonstruují části, které se nepoužívají a na druhé straně ty, po nichž lidé chodí, zůstávají zničené? Nebylo by lepší se zeptat lidí, které chodníky se mají opravit?“ Starosta se snažil občanům vysvětlit, že V. etapa projde kompletní revitalizací a postupně se opraví všechna problémová místa.

Komu patří parkoviště u Lidlu? Proč je zavřené? A komu patří parkoviště před nemocnicí? Proč tam lidé nemohou parkovat po příjezdu z práce?  Lidé na těchto místech nemohou parkovat, protože tato parkoviště nepatří městu, ale cizím subjektům. Parkoviště u Lidlu je v majetku této společnosti a parkoviště před nemocnicí je ve správě Krajského úřadu Moravkoslezského kraje.

Na „setkání“ přišli i lidé z Poruby. „V Porubě se opravily chodníky podél ulice Slezské a u Komunitního centra Maják. Všechny ostatní zůstaly bez povšimnutí. Některé zůstaly dvacet let rozkopané a nic se nezměnilo. Bude se s tím něco dělat?“, dotázal se muž. O řadu dále si žena posteskla: „Myslí to ten kraj vážně, že zruší „zušku“? Její sousedka dodala: „Byla jsem tam nedávno na koncertě. Nebudete věřit, byla tam taková zima, že pianista si musel před koncertem dýchat na prsty, aby si je zahřál…“.

Hovořilo se i na téma chování hlídačů v prostorách podzemního parkoviště na V. etapě. „Dohlížejí i na hřiště na povrchu podzemních garáží. K dětem i k jejich doprovodu se ne vždy chovají vhodně, nedodržují zákaz kouření na hřišti, a tak by se dalo pokračovat,“ připomínkoval jeden z občanů.  „Ano, městská policie by měla pokutovat pejskaře na dětských hřištích a za neuklízení po svých miláčcích. Kdo v tom má chodit!, zlobilo se hned několik návštěvníků setkání. V této souvislosti hned padaly dotazy, jak často se doplňují sáčky na psí exkrementy, když jsou stojánky neustále prázdné.

„Všimli jste si někdy, že se vzadu na V. etapě scházejí děti a mládež a berou tam drogy?“ Jak je to v Orlové s kamerovým systémem? Nemohl by je snímat? Policie by pak měla důkazy! Co takhle vytvořit pobočku Městské policie Orlová na V. etapě? Mohla by to být třeba i mobilní služebna! Padla i pochvala: „Když zavoláte městskou, máte ji tam hned. Když zavoláte státní policii, tak dřív umřete!“

A tak bychom mohli pokračovat. Setkání se starostou trvalo dvě a půl hodiny. Starosta se poctivě snažil na všechny dotazy odpovídat, mnohé situace či problémy vysvětlit a všechny požadavky a připomínky občanů byly zapsány a předány jednotlivým odborům k vyjádření.

Další setkání starosty s občany Orlové se uskuteční 19. března v 16 hodin v prostorách Komunitního centra v Orlové-Porubě. Přijďte si se starostou popovídat! Přijďte se ho zeptat na všechno, co vás zajímá. Přijďte mu říct, co vás trápí!


Datum zveřejnění/aktualizace: 14.3.2018

Zpět na výpis