Skype rozhovor žáků ZŠ Mládí Orlová s prezidentkou Maltské republiky

Ve středu 28. února jsme ve škole zažili úžasnou věc. Vedli jsme skype rozhovor s hlavou cizího státu!

 Jsme první škola vůbec, která skype rozhovor s paní prezidentkou Maltské republiky Marií Louisou Coleiro Preca kdy vedla. Že jsme prožili něco tak skvělého, nám ve škole vlastně ještě ani pořádně nedochází.

 Tento rozhovor nebyl náhlý a nahodilý, ale vyšel ze známosti z roku 2015. Tehdy naši žáci i učitelé díky projektu MŠMT „Šablony“ absolvovali jazykové pobyty v Maltské republice, kde díky místnímu prestižnímu novináři Patrickovi Jasonovi O´Brianovi a akční pohotovosti naší paní učitelky Šigutové naše vazby začaly.

Pan O´Brian nás již ve škole dvakrát navštívil, pobesedoval se žáky, zahájil spolupráci s paní ředitelkou, ale hlavně zprostředkoval přátelské setkání dvou našich učitelek s paní prezidentkou přímo v jejím prezidentském paláci v srpnu 2017.

Již zde projevila paní prezidentka zájem pohovořit i s dětmi a blíže poznat naši školu, město a kraj.  Odtud již vedla přímá cesta k našemu online rozhovoru.

 Děti se na rozhovor velice pečlivě pod vedením vyučujících, ale i vlastní iniciativou připravovaly.  Stejně tak i učitelé. Nedá se říci, kdo byl před zahájením nervóznější. A pak už to začalo.

Nejprve paní ředitelka paní prezidentku srdečně přivítala a moc jí poděkovala za možnost tento rozhovor uskutečnit. Pak předala slovo našim žákům Marianovi, Natálii a Danielovi z 8. ročníku.

Ti v plynulé angličtině představili naši školu, naše město i naši republiku. Všichni tři měli také pro paní prezidentku připraveno několik otázek. Paní prezidentka na ně nejen odpověděla, ale také přidala několik zajímavostí ze svého osobního života.

Poté představily naše paní učitelky průběh projektů, které máme i díky paní prezidentce rozjety - spolupráci se školou Chiswick House School in Malta a výtvarný projekt "Kdybych se stal prezidentem, tak bych….“. Ukázali jsme paní prezidentce na kameru několik dopisů, které si naši žáci již vzájemně poslali a také výtvarné práce, které jsou už těsně před dokončením. Nakonec prezentovala výtvarně nadaná Sabina z 9. ročníku své práce, které jsou inspirované obrázky z Malty.

Všichni účastníci si celý rozhovor moc a moc pochvalovali, byli paní prezidentkou - její bezprostředností a milým vystupováním - zcela nadšeni. Po skončení rozhovoru ještě probíhala ve třídě dlouhá diskuze o možnostech dnešního světa, svobodě projevu a důležitosti znalosti angličtiny. A pak nám začalo postupně docházet, jaké obrovské cti se nám dostalo – my, obyvatelé malého města Orlová ze severní Moravy jsme měli tu možnost se nejen prezentovat, ale i normálně lidsky se paní prezidentky zeptat na to, co nás zajímá.

 Zde jsou reakce našich zúčastněných žáků – vlastně faktických moderátorů celé akce:

„Byla to mimořádná událost, neuvěřitelná náhoda a  zážitek, který asi čas jen tak nezakryje. Připravovali jsme se dlouho, všechno jsme museli umět zpaměti, den předtím jsme nervozitou skoro nespali.

Paní prezidentka měla velmi příjemný přátelský výraz a překvapila nás, jak mluvila o sobě a o svých cílech. Líbí se nám, že naslouchá lidem a snaží se jim pomáhat.

Naši zemi už navštívila před mnoha lety. Přáli bychom jí, aby se k nám mohla někdy vrátit a vidět, co se u nás změnilo. 

Uvědomili jsme si, jak jsou jazyky důležité, abychom obstáli, abychom se dostali do světa nejen jako pozorovatelé, ale hlavně abychom se mohli setkávat s mimořádnými lidmi.“

 Moc nás také potěšilo, že si paní prezidentka tuto událost zveřejnila na svém oficiálním facebookovém profilu.

 

Mgr. Irena Kněžíková,

ředitelka ZŠ Mládí Orlová

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.3.2018

Zpět na výpis