Cena tepla od SMO pro topení a ohřev teplé vody klesá

Orlovská městská akciová společnost SMO, která má na starosti centrální dodávky tepla pro bytové domy, firmy a instituce v Orlové, loni splnila cíl a meziročně snížila cenu za teplo a teplou vodu pro konečné spotřebitele. Po dobu tří let tak nedošlo v Orlové ke zvyšování ceny za teplo pro odběratele.  Naopak cena klesá.

„Cena tepla pro rok 2017 ještě není přesně dopočítána, ale vzhledem k úsporám a množství dodaného tepla ze zdroje ČEZ, tedy z Elektrárny Dětmarovice, je téměř jisté, že bude dosaženo plánovaných 604,47 koruny za gigajoul,“ říká předseda představenstva SMO Martin Klčo.

SMO Orlová dosáhla poklesu cen ve spolupráci s ČEZ Teplárenskou, a to i přes nárůst velké části vstupních nákladů. Pro rok 2018 je předběžná cena opět nižší, přesněji na úrovni 598,72 koruny za GJ. Společnost SMO usiluje, aby trend poklesu ceny tepla pokračoval.

Orlovská městská společnost podepsala novou dohodu se společností ČEZ Teplárenská o cenách nakupovaného tepla pro Orlovou loni začátkem roku. Na základě nové smlouvy teplo tam, kam ho dodává SMO, zlevňuje. Mezi roky 2016 a 2017 jde o zhruba pětiprocentní pokles ceny tepla, tj. o 30 Kč za GJ. V roce 2018 cena dále klesne pod úroveň roku 2017.  

„Lepší ceny vždy promítneme do účtů koncových zákazníků. Pokud tedy bude mít domácnost spotřebu tepla stejnou jako v roce 2016, uvidí ve vyúčtování za rok 2017 menší částku,“ říká ředitel SMO Jaroslav Vaněk.

Společnost SMO reaguje na požadavek orlovských občanů, aby teplo dále nezdražovalo. Během předchozích dvou let zvrátila trend každoročního růstu ceny tepla a nyní zlevňuje. Cena od společnosti ČEZ Teplárenská na roky 2019 a 2020 bude pro SMO stanovena na základě předem dohodnutého cenového vzorce, kde základnou pro výpočet bude cena předchozího roku.


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.2.2018

Zpět na výpis