Industriální turistika táhne, Elektrárnu Dětmarovice si přišlo prohlédnout o 30 procent více lidí než před rokem

Apetit lidí po takzvané technické turistice je stále silnější. Svědčí o tom i statistiky návštěvnosti infocenter a provozů Skupiny ČEZ v roce 2017. Například Elektrárnu Dětmarovice si přišlo v rámci odborných exkurzí prohlédnout 1383 lidí, téměř o třetinu více než před rokem. Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách vloni dokonce zaznamenala co do návštěvnosti díky 97 661 turistům rekordní rok, velkým lákadlem jsou také obě jaderné elektrárny v Temelíně  a Dukovanech.

 

O prohlídku dětmarovické elektrárny byl největší zájem mezi středoškoláky, kterých přišlo v 35 exkurzích téměř 900, za poučením a zážitky do elektrárny jezdí stále velmi často i děti ze základních škol nebo vysokoškoláci. „Studenti vždy žasnou, jak jsou interiéry elektrárenských hal zajímavé, a zajímá je, jak elektřinu a teplo vyrábíme. Nejvíce je ale vždy překvapí zjištění, že kouř, který se valí z chladících věží, je jen čistá pára. Exhalace vypouštíme pouze z velkého komína, ale i tam už nyní splňujeme evropské normy, které začnou platit až za několik let,“ řekl ředitel Elektrárny Dětmarovice Vlastimír Kontrik.

 

Na důkladnou exkurzi do elektrárny přijeli také učitelé přírodních věd z celé republiky, kteří rámci Klubu svět energie získávají poznatky, jak žákům přiblížit fyziku a podobné předměty co nejpřitažlivější formou.

 

Další stovky lidí, zejména rodinní příslušníci zaměstnanců nebo obyvatelé okolních obcí, navštívili elektrárnu v rámci dne otevřených dveří. Tito návštěvníci ale ve statistikách nejsou. Pro hosty připravila elektrárna show Smokemana, který při pokusech doprovázených ohlušujícími výbuchy předvedl, jak vzniká energie a jak ji efektivně využívat při vytápění.

 

Další návštěvníci se mohou do elektrárny podívat pohodlně z domova prostřednictvím virtuální prohlídky, která zájemce provede všemi důležitými provozy prostřednictvím webové aplikace. Do elektrárny lze vstoupit na adrese

http://virtualniprohlidky.cez.cz/cez-detmarovice/

 

 

Elektrárna Dětmarovice je největší klasickou elektrárnou na území Moravskoslezského kraje i v rámci celé Moravy. Spaluje černé uhlí, ze kterého vyrábí elektřinu a teplo. Ročně dokáže vyrobit okolo 2 500 000 MWh elektrické energie (což je spotřeba více než 700 000 domácností) a přes 800 000 GJ tepla. Teplem zásobuje Bohumín a Orlovou.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.1.2018

Zpět na výpis