V ORLOVSKÉ NEMOCNICI BYLO ROZŠÍŘENO ODDĚLENÍ NÁSLEDNÉ INTENZIVNÍ PÉČE

V nemocnici v Orlové došlo k renovaci a rozšíření oddělení následné intenzivní péče. Tento proces trval celý jeden rok a výsledkem je zcela nové oddělení celkem s patnácti novými lůžky pro pacienty.

„Přestavba oddělení byla náročná jak po finanční stránce, kde se zhruba za 6 milionů korun pořizovaly nové přístroje, tak stavební práce vyšly cca na 700 tisíc Kč. Náročné bylo sehnat kvalifikovaný personál. Zřizovatelem nemocnice je Moravskoslezský kraj a ten také drtivou většinou financí přispěl ke zřízení oddělení,“ vysvětluje primář NIP a DIOP MUDr. Zdeněk Bělík.

Dlouhodobá intenzivní péče působí v nemocnici už sedm let. Základním posláním pracoviště NIP je bezpečné odpojení pacienta od umělé plicní ventilace, optimalizace jeho zdravotního stavu a překlad na lůžko dlouhodobě intenzivní ošetřovatelské péče nebo propuštění do následné, ošetřovatelské nebo domácí péče.

Z původních deseti lůžek byl počet rozšířen na  nově vzniklých patnáct klimatizovaných boxů vybavených resuscitačním lůžkem s aktivní matrací, monitorem vitálních funkcí s centrální monitorovací stanicí, plicním ventilátorem, enterální pumpou, infuzní pumpou, lineárním dávkovačem, nebulizátorem - zvlhčovačem dýchacích cest, odsávačkou, televizí, kamerovým systémem, nočním stolkem, pracovním prostorem a úložným prostorem.

„Dlouhodobá intenzivní péče vyžaduje maximální nasazení ošetřujícího personálu. Dále je nezbytná intenzivní péče, dokonalé vybavení přístrojové a technické. Je potřeba intenzivní rehabilitace – fyzioterapie, ergoterapie, logopedie, psychoterapie a pracovní rehabilitace. Důležitá je také komunikace s rodinou, je to tzv. partner pro personál, který napomáhá vrácení pacienta domů. Je potřeba motivovat jak pacienta, tak personál, kde hrozí syndrom vyhoření. Tento proces je běh na dlouhou trať,“ upřesňuje primář Bělík.

Celkem bylo na oddělení od jeho vzniku v roce 2010 již hospitalizováno 343 pacientů. Průměrná ošetřovací doba je 78 dnů. Rekordní doba strávená na intenzivním lůžku byla zaznamenaná u pacientů v tzv. vegetativním stavu v ČR 11 let, v zahraničí to bylo rekordních 42let!

Velký dík patří zřizovateli MSK, hlavně personálu a primáři Bělíkovi, samozřejmě i celé nemocnici.


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.12.2017

Zpět na výpis