RYBÁŘSKÉ LÍSTKY nově na dobu 30 dní, ale i na dobu neurčitou

Na základě novely zákona o správních poplatcích č. 634/2004 Sb., byly s účinností od 1.11.2017 zavedeny poplatky za 30 denní rybářský lístek a dokonce i za rybářský lístek na dobu neurčitou.

 

Rybářské lístky s platností 30 dní se vydávají již od počátku roku 2017, přičemž do účinnosti zákona o správních poplatcích byly prozatím zdarma. Od 1.11.2017, kdy nabyl výše uvedený zákon účinnosti, je poplatek za 30 denní lístek 200 Kč a za lístek na dobu neurčitou 1000 Kč (pro osoby starší 15 let studující rybářství nebo osoby starší 15 let, které zajišťují rybářství v rámci svého povolání nebo funkce je cena 500 Kč).

 

Rozdíl mezi oběma nově vydávanými lístky je ten, že zatímco lístek na dobu neurčitou podléhá pravidlům, na které jsou žadatelé zvyklí, to znamená doložit osvědčení o získané kvalifikaci, krátkodobý lístek je možno vydat žadateli bez předložení osvědčení o provedených zkouškách. Zároveň je nutno podotknout, že krátkodobý lístek na dobu 30 dní neopravňuje k tomu, aby na jeho základě byl následně vydán rybáři dlouhodobý rybářský lístek.

Tyto změny v praxi vydávání rybářských lístků byly vyvolány potřebou podpořit rekreační rybolov a v případě lístků na dobu neurčitou umožnit rybářům to, aby nemuseli myslet na končící lhůty platnosti stávajících lístků.

Nevýhodou však stále zůstává nemožnost vytvářet duplikáty poškozených, či ztracených rybářských lístků, takže je na zvážení každého z žadatelů, zda je schopen svůj vydaný rybářský lístek „ochránit“ natolik, aby nedošlo po dobu neurčitou k jeho poškození či ztrátě s vědomím, že zákonodárce snad postupem času i tuto skutečnost změní.  

 

Přehled poplatků za vydané rybářské lístky:

  • Rybářský lístek 30 denní – 200 korun
  • Rybářský lístek 1 rok – 100 korun (zlevněný 50 korun)
  • Rybářský lístek 3 roky – 200 korun (zlevněný 100 korun)
  • Rybářský lístek 10 let – 500 korun (zlevněný 250 korun)
  • Rybářský lístek na dobu neurčitou (doživotní, pouze pro osoby starší 15 let) – 1000 korun (zlevněný 500 korun)

Poznámka: Na zlevněné lístky mají nárok žáci základních škol, studenti odborných škol ve studijních oborech, případně učebních oborech s výukou rybářství, odborní pracovníci na úseku rybářství, mají-li provozování rybářství v pracovní náplni, rybářští hospodáři a osoby ustanovené jako rybářská stráž.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 10.12.2017

Zpět na výpis