Výstavba orlovského náměstí je zpožděná o půl roku

Práce na výstavbě náměstí se dostaly do skluzu. V tuto chvíli už mají půlroční zpoždění. V současné době měla být hotova hrubá stavba garáží, ale zatím probíhá teprve sanace pláně. Mohou za to nečekané problémy, které během stavby musela firma řešit.

"Na stavbě je několik problémů. Jedná se o technické problémy, které vyplývají ze stáří projektové dokumentace, protože ta je z roku 2012. Od té doby se změnily některé technické normy, popřípadě jsme zjistili, že stávající sítě jsou někde jinde, než byly původně zakresleny. To jsou technické problémy, které řešíme. Pak jsou věci, jako nepředvídané dodatečné stavební práce, které byly objeveny během výkopových prací," přibližuje situaci Ing. Martina Szotkowská z odboru rozvoje a investic Městského úřadu Orlová.

Mezi ty patřilo například nepříjemné zjištění v podobě množství pohřbeného betonu, který se pod zemí skrýval a bylo třeba ho vytěžit a odvézt.

„Když po odchodu archeologů konečně došlo k odtěžení, tak při měření únosnosti pláně bylo zjištěno, že je nedostatečně únosná, a že musí být sanována v jiném postupu, než jak stanovila projektová dokumentace,“ podotýká Szotkowská.

Ani to by ovšem nebyl tak velký problém, kdyby nebylo tak složité jakékoliv vícepráce dodatečně administrativně schválit.

"Celou tuto stavbu financuje jak Ministerstvo financí ČR, tak i město a každou změnu musí schválit město Orlová, autorský dozor, technický dozor, supervizor, ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo financí. Samozřejmě je vedena diskuze, kontrolují se jednotlivé položky, množství atd. Každý má připomínky, takže příprava finální verze trvá někdy dny, někdy týdny a někdy se vše bohužel zpozdí, když se nacházejí možné chyby,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje a investic.

V tuto chvíli tedy pokračuje sanace pláně, ještě do zimy by měla začít hrubá stavba garáží a pokračovat by se mělo v budování přeložek. Celou stavbu náměstí budeme průběžně monitorovat a přineseme další aktualizace.

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 13.10.2017

Zpět na výpis