V městské knihovně vystavuje mladá fotografka

Sedmnáctiletá fotografka už kapesné od rodičů nepotřebuje

 Ještě nemá ani osmnáct let a už si focením vydělává skoro tolik jako její rodiče. Sedmnáctiletá Petra Petřeková je jedna z mála nezletilých podnikatelek v České republice. Možnost podnikat jí loni odklepl soud.

S fotografováním začala už v posledním ročníku základní školy. „Postupně jsem si šetřila na svoji první zrcadlovku a kvalitní objektiv. Internet byl plný nádherných fotografií, které mě inspirovaly. O mé fotografie se časem začalo zajímat stále více lidí, přesto jsem se za velkou fotografku nepovažovala,“ říká dívka. Rozhodně neměla nos nahoru a uvědomovala si rozdíly mezi svou tvorbou a tvorbou ostatních fotografů. 

Chtěla se však neustále zlepšovat, a proto se přihlásila na Střední škole služeb a podnikání v Ostravě-Porubě na obor fotograf – multimediální technik. "V prvním ročníku jsme se učili vyvolávat  fotografie v temné komoře a bylo to velmi zajímavé, člověk neviděl ani na svůj nos,“ usmívá se mladá fotografka. Sama ví, že škola jí může poskytnout jen nezbytné základy, a tak se prohlubování svých schopností věnuje
i ve svém volném čase. „Nedávno jsem dostala nabídku zúčastnit se třídenního fotografického workshopu,“ vysvětluje Petra, která si uvědomuje, že je třeba jít s dobou a učit se od zkušených fotografů.

Splnil se jí sen mnoha lidí. Má práci, která je zároveň i jejím koníčkem. I tak si uvědomuje, že prosadit se v této branži není jednoduché. Fotografů je kolem totiž dost, a aby se člověk mezi nimi neztratil, musí něčím zaujmout a umět komunikovat. „Koupila jsem si preparovanou sovičku a pojmenovala jí Rozárka. Na sovičku se děti moc těšily a vznikaly krásné fotografie,“ prozrazuje mladá fotografka.

Její příběh by mohl být příkladem ostatním mladým lidem, aby využili nadání, ve kterém vynikají. A ve kterém mohou být úspěšní. „Pokud máte třeba talent na pečení dortů, bude z vás nejspíš lepší cukrář než finanční poradce. Mám mladší sestru Patricii, která teprve nedávno objevila svůj talent. Umí krásně líčit. Aby mohla svůj talent ukázat světu, bude potřebovat profesionální fotografie a s tím jí ráda pomohu,“ říká Petra.

Za každým úspěchem ale byly hodiny tvrdé práce. "Nic nemám zadarmo," říká mladá fotografka. Nyní ale sklízí ovoce své práce, protože poptávka po jejích službách je velká a lidé se již ozývají sami. 

Petřiny fotky si můžete prohlédnout na výstavě fotografií, která probíhá od 31. srpna do 10. října v Městské knihovně v Orlové.


Datum zveřejnění/aktualizace: 15.9.2017

Zpět na výpis