Do města zavítá Martina Kociánová s Triem Amadeus

Nadační fond Přátel kulturní památky Kostel SCEAV v Orlové zve na koncert u příležitosti světových oslav 500. výročí reformace. Orlovskému publiku se představí Martina Kociánová a Trio Amadeus. Koncert se uskuteční v sobotu 7. října 2017 v 18 hodin v evangelickém kostele v Orlové. Vstupné je 190 Kč. Vstupenky budou k zakoupení v MIC Orlová (budova městské knihovny). Výtěžek koncertu bude věnován na pořízení nových varhan do kostela.

Trio Amadeus svůj název odvozuje od jména geniálního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta. Z jeho děl vychází i repertoár souboru, který je obohacen o díla českých mistrů jako F. Kramáře, V. Nudery, J. Venta. Velkou část repertoáru tvoří úpravy pro zajímavé obsazení dva klarinety a fagot, jejichž autorem je František Hlucháň. Velký ohlas mělo první CD Tria Amadeus s názvem Karneval, na kterém jsou nahrány tyto úpravy společně s díly W. A. Mozarta. Na svých koncertech Trio Amadeus spolupracuje se sólistkou Martinou Kociánovou (soprán). Většina úprav písní a operních árií z děl W. A. Mozarta, J. Ch. Glucka, G. F. Händla, G. Bizeta a mnoha dalších vznikla právě pro jejich společné koncerty.

 Martina Kociánová vystudovala historii a muzeologii na Filozofické fakultě Slezské univerzity a hudbě se původně věnovala jen jako koníčku, vedle své televizní práce. Na LŠU absolvovala hru na housle a se zpěvem začala v Ženském komorním sboru Františka Háby. Až později vystudovala zpěv na Lidové konzervatoři v Ostravě. Přestože vystudovala klasický zpěv, tak do divadla vstoupila prostřednictvím muzikálu. Poté se už ale zaměřila především na klasickou hudbu.

S Triem Amadeus spolupracuje od roku 2001 a právě pro jejich společné koncerty vznikají veškeré úpravy árií pro mezzosoprán a dechové trio.

Mezi nejčetnější patří spolupráce s kytaristou Lubomírem Brabcem, houslistou Jaroslavem Svěceným či Wihanovým kvartetem. Zároveň spolupracovala či spolupracuje s řadou těles, například Severočeskou filharmonií, Královéhradeckou filharmonií, Janáčkovou filharmonií Ostrava. Koncertovala nejen na domácích scénách, ale také v Německu, Rakousku, Japonsku či na Kypru.

Za činnost v oblasti umění jí v roce 2002 udělila Evropská unie umění Cenu Gustava Mahlera.

Milan Zielina


Datum zveřejnění/aktualizace: 11.9.2017

Zpět na výpis