Do ulic Orlové vyjede nový mycí vůz na popelnice a kontejnery

Vozidlo se speciální nástavbou na čistění nádob na odpad vyjede do ulic Orlové. Jde o myčku, která umí provést očistu popelnic a kontejnerů o objemu 110 až 1100 litrů, a to přímo u domu či na kontejnerovém stání. Čistící vůz pořídila a provozuje městská společnost SMO Orlová, která se stará o dodávky tepla, provoz sportovišť a komunální služby.

 

„Využili jsme naše vozidlo Mercedes Benz  ATEGO, které s původní nástavbou sloužilo jako popelářský vůz. Nástavbu pro nás zajistil dodavatel vzešlý z veřejné zakázky a přišla nás na zhruba 3,6 milionu korun,“vysvětlil ředitel SMO Jaroslav Vaněk.

Proces mytí začíná jako běžný výsyp popelnicové nádoby, ovšem s tím rozdílem, že po vložení nádoby do nástavby dojde k uzavření mycího prostoru a to na délku požadovaného cyklu mytí. „Jedná se o několik desítek sekund, po které je nádoba tryskami v útrobách nástavby vymytá tlakovou vodou s přídavkem speciálního detergentu. Jedná se o ekologický čistič, který je upraven proti tvorbě pěny,“ popisuje Richard Kočí, manažer komunálních služeb SMO.

Mycí vůz najde uplatnění jak při očistě kontejnerů v městské zástavbě, tak při vymývání popelnic u rodinných domů. Stěžejní je mytí nádob na biologicky rozložitelné odpady.

Službu tzv. hygienizace nádob SMO nabídne městům a obcím v širokém okolí. Poptávka po této službě roste. „Města a obce se snaží udržovat komfort občanů v oblasti komunálních odpadů, k čemuž patří také čistá popelnice,“ míní R. Kočí.

SMO zajišťuje komplexní služby v oblasti odpadového hospodářství především v Orlové, kde provozuje i sběrné dvory. V posledních třech letech firma rozšířila služby v odpadovém hospodářství o sběr nápojových kartonů, rostlinných olejů a tuků, nádobový sběr plastů a sběr biologicky rozložitelných odpadů z rodinné zástavby. Pro orlovské občany zavedla také dispečinkový svoz objemného odpadu, který si lidé mohou objednat i s nakládkou. SMO navíc provozuje spolu s partnery i systémem zajišťující zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů, světelných zařízení a baterií.

 

Posledními novinkami je jednak zmíněný čistící vůz, jednak instalace a pravidelné doplňování 20 zásobníků se sáčky na sběr psích exkrementů v centru Orlové.


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.8.2017

Zpět na výpis