Škoda na jednom kontejneru představuje 20 tisíc Kč

Šest nových kontejnerů na elektroodpad v ulicích města, z toho čtyři zničené… – taková je aktuální bilance z posledních dnů. Do ulic Orlové bylo umístěno šest nových červených kontejnerů na elektroodpad. Ze včerejší kontroly vyplynulo, že nám tady řádí „škodná“ - v kontejneru na Zátiší je vystřižená díra, kontejner na Okružní za Alfredem je nastřižen, díry se objevily i v kontejnerech na Tyršově a Záchranářů. Nepoškozeny zůstaly pouze dva kontejnery, a to na Topolové a F. S. Tůmy. I když, možná, i na ně dojde… Copak je to normální?

Škoda na jednom kontejneru byla vyčíslena na 20 tisíc Kč, přičemž se jedná o škodu způsobenou společnosti ASEKOL. „Ano, kontejnery máme zapůjčeny od společnosti Asekol. Na území města máme celkem jedenáct červených kontejnerů, z nichž pět je tady už delší dobu a šest nových a moderních přibylo v poslední době,“ vysvětluje Ing. Denisa Nitschová z odboru správy majetku města a hospodářské správy. „Prvních pět kontejnerů je staršího typu a vandalové je každou chvíli převrátili a jejich obsah zespod vybrali. Ty nové jsou modernější - a co především, měly být odolné vůči vandalům. Mají betonovou základnu, takže je nešlo vykrást zespod, ale jak vidět, orlovští vandalové si i tak dokázali poradit,“ uzavírá Nitschová.

„Velmi nás mrzí vandalismus. V červených kontejnerech se nenacházejí předměty, které by se daly zpeněžit, nicméně díky odborné recyklaci je možné některé materiály znovu spotřebovat a tím ušetřit základní zdroje, např. vodu. Navíc ASEKOL za každé kilo nasbíraného elektra věnuje jednu korunu ve prospěch Národní rady osob se zdravotním postižením ČR. Vandalové nikomu nepomohli a už vůbec ne sobě, protože škody odhadujeme na cca 20 tisíc Kč na jednom kontejneru. Vandalové se tedy dopustili trestného činu. Již jsme v kontaktu s policií, kde jsme škodu nahlásili,“ podotýká zástupce společnosti Asekol a dodává „Místa, kde jsou červené kontejnery, budou momentálně předmětem častějších kontrol jak policie, tak našich zástupců. Děkujeme všem, kteří nebudou lhostejní v případě dalšího poškozování!“

Co k tomu dodat? Snad jen - nechce se nám věřit, že v Orlové skutečně nic nevydrží.


Datum zveřejnění/aktualizace: 26.7.2017

Zpět na výpis