CESTA DO PRÁCE ZADARMO. MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ODSTARTOVAL NOVÝ PROJEKT, KTERÝ MÁ ZASTAVIT ODLIV LIDÍ Z REGIONU

Zastavit odliv lidí z regionu, podpořit migraci zaměstnanců tak, aby firmy měly dostatek kvalifikovaných pracovníků. To je cíl pilotního projektu Zaměstnanecká mobilita, který rozjíždí Moravskoslezský kraj. Memorandum o spolupráci při jeho realizaci dnes (21. 7.) podepsali náměstek hejtmana Jakub Unucka, primátoři Karviné a Havířova Tomáš Hanzel a Jana Feberová a starosta Orlové Tomáš Kuča.

„Spojujeme nyní síly s Karvinou, Havířovem a Orlovou a začínáme dělat konkrétní kroky pro to, aby zejména mladí, vzdělaní lidé neodcházeli za prací jinam, ale našli uplatnění a dobré podmínky k životu v Moravskoslezském kraji. Atraktivní zaměstnání lidem musejí nabídnout hlavně podnikatelé, města a obce pak všechno kolem - kvalitní dopravu, dostupné bydlení, školy, školky, služby,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Moravskoslezský kraj proto ve spolupráci s městy Karvinou, Havířovem a Orlovou spouští pilotní projekt Zaměstnanecká mobilita. Ten umožní lidem, kteří žijí v oblastech s nejvyšší nezaměstnaností, dojíždět do práce mimo bydliště zadarmo.

„Zaměstnavatelé si stěžují, že nemohou najít dostatek zaměstnanců, protože lidem se nevyplatí dlouho a draze cestovat. Kvůli dojezdové vzdálenosti a hlavně cenám za dopravu odmítají jejich pracovní nabídky a raději se stěhují za prací jinam,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka. Kraj, města a obce tak přicházejí o své obyvatele, a zejména o obyvatele, kteří tvoří vysokou přidanou hodnotu práce.  

V rámci projektu Zaměstnanecká mobilita zaplatí Moravskoslezský kraj 300 ročních karet ODIS, které stejným dílem rozdělí mezi Karvinou, Havířov a Orlovou. Na radnice těchto měst se pak mohou žadatelé o bezplatné cestování do zaměstnání v rámci celého kraje a do krajské metropole Ostravy obracet. Náklady na projekt překročí 1,5 milionu korun. 

Rozhodnutí vedení Moravskoslezského kraje představitelé Karviné, Havířova i Orlové vítají. „Samotné firmy mají omezené možnosti, jak své zaměstnance motivovat levným bydlením, dotacemi na dopravu, nebo rekvalifikačními kurzy. Tomu ale můžeme pomoci my, kraj i stát a bude dobře, když budeme spolupracovat a své postupy koordinovat. Proto iniciativu vítáme,“ konstatoval primátor Karviné Tomáš Hanzel s tím, že Karviná především nabízí dobré podmínky k životu. „U nás je o něco levnější bydlení než například v Ostravě, přitom dojíždění zabere minimum času. Podmínky k životu jsou v Karviné přitom velmi dobré, je tu vše, co člověk potřebuje. Zakládáme si i na tom, že Karviná má opravdu nadstandardní volnočasové možnosti, do této vybavenosti jsme investovali doslova stovky miliónů korun. Město samo má dost míst ve školkách i v základních školách a fungují u nás jesle pro nejmenší děti. Jsou tu střední i vysoké školy,“ upozornil primátor Karviné Tomáš Hanzel.

„Máme zájem nalákat mladé lidi do Havířova a udržet si zde absolventy středních a vysokých škol. V Havířově máme dostupné bydlení, místo ve školkách i školách. Město má strategickou polohu vůči ostatním městům a velmi dobrou dopravní dostupnost,“ uvedla primátorka Havířova Jana Feberová.

„Považuji to za první krok ve společném úsilí kraje a našich měst udržet zejména mladé lidi v našich městech a zároveň je přilákat. Snažíme se čerpat z jedné z konkurenčních výhod, a to snadné dosažitelnosti z okolních měst a snadné nabídky bydlení, služeb a dalších aktivit. Věřím, že to pomůže i našemu kraji v zaměstnanosti a pracovní mobilitě,“ řekl starosta Orlové Tomáš Kuča.

Na projektu se spolupodílí také společnost RESIDOMO - nabízí slevy nájemního bydlení na Karvinsku - jak pro nové zaměstnance zapojených firem, tak pro čerstvé absolventy škol. „Obě cílové skupiny jsme připraveni podpořit startovacím nájmem, tedy až padesátiprocentní slevou v prvním, třicetiprocentní slevou v druhém a patnáctiprocentní slevu v třetím roce. Hlavními podmínkami pro dosažení této slevy je mimo jiné získání trvalého bydliště v Karviné, Havířově či Orlové, s výjimkou absolventů, a uzavřený nebo platný pracovní poměr se zaměstnavatelem v rámci kraje,“ mluvčí společnosti RESIDOMO Kateřina Piechowicz.

„Vážíme si toho, že do projektu vstoupil také největší poskytovatel bydlení v této oblasti. Věřím, že se připojí i ostatní poskytovatelé služeb s nabídkou svých benefitů,“ vyzývá náměstek hejtmana Jakub Unucka. _____________________________________________________________________

-      V rámci Moravskoslezského kraje dojíždí za prací 84,1 % jeho obyvatel.

-      Největšími centry dojíždění jsou Ostrava, Frýdek-Místek a Karviná.

-      V regionu dochází k výraznému úbytku počtu obyvatel – přirozený pokles a zejména migrace.  Moravskoslezský kraj je v tomto ohledu nejvíce zasažen v rámci celé České republiky.

-      Mezi roky 2000 a 2014 poklesl počet obyvatel MSK o zhruba 60 tisíc (- 4,7 %).

-      Největší pokles počtu obyvatel (období 2004 až 2014) zaznamenala města Havířov (-9 393), Karviná (-7 805), Orlová (-4 352).

-      Tato města jsou zároveň místy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti:           Karviná (13,9 %), Orlová (12,2 %), Havířov (11,9 %).


Datum zveřejnění/aktualizace: 21.7.2017

Zpět na výpis