Informace pro podnikatele – Rejstřík obchodu a živností


Na živnostenský úřad MěÚ Orlová se často obracejí podnikatelé se sdělením, že obdrželi dopis z Rejstříku obchodu a živností. Ve většině případů se jedná o podnikatele, kteří nově vstoupili do podnikání.

V dopise, jehož odesilatelem je Rejstřík obchodu a živností, Informatik Česká republika spol. s.r.o. se sídlem Gajdošova 7, Brno, je podnikatelům nabízen zápisu do tohoto rejstříku. Přílohou dopisu je rovněž poukázka k úhradě poplatku ve výši cca 1 677,- Kč za provedení tohoto zápisu.

Živnostenský úřad MěÚ Orlová upozorňuje, že se jedná o obchodní záměr konkrétní právnické osoby a podnikatelé na takovou nabídku nemusí v žádném případě reagovat. Zveřejnění v Rejstříku obchodu a živností je zcela
DOBROVOLNÉ.

Z uvedeného tedy vyplývá, že se jedná o soukromou aktivitu právnické osoby, která si takto zakládá vlastní evidenci podnikatelů a účtuje jim za to nemalý poplatek. V žádném případě se nejedná o zápis do obchodního rejstříku příslušného soudu.

Údaje uváděné v dopise jako "text zveřejnění" lze bezplatně získat z živnostenského rejstříku, který je veřejným seznamem dostupným z internetové adresy
www.rzp.cz. V případě pochybností doporučujeme celou věc konzultovat se zaměstnanci živnostenského úřadu MěÚ Orlová.

 

 

Zpracovala Bc. Eliška Floriánová

vedoucí oddělení živnostenského úřadu a občansko-správních agend

Odbor vnitřních věcí a živnostenský úřad


Datum zveřejnění/aktualizace: 9.6.2017

Zpět na výpis