Desítky výjezdů hasičů v Moravskoslezském kraji kvůli „velké“ vodě

            Více než osm desítek čerpání vody z vodních lagun, sklepů, garáží a dalších podzemních či přízemních prostor rodinných domků i škol, školek a nemocnic mají na kontě od pátečního rána 28.4.2017 profesionální (z HZS MSK) a dobrovolní hasiči na celém území Moravskoslezského kraje. 

 

            Vedle toho moravskoslezští hasiči odstraňovali překážky v tocích a ucpávání kanálů a bedlivě monitorovali chování menších i větších řek. Hlavně na Bruntálsku hasiči odstraňovali - během pátečního dopoledne - spadlé a nebezpečné stromy. Šlo o dvě desítky vícečetných výjezdů – tedy odstraňování většího počtu dřevin během jednoho výjezdu.

 

            Do pátečních 14 hodin si žádná z těchto události nevyžádala v Moravskoslezském kraji zranění osob, hasiči také nemuseli nikoho evakuovat do bezpečí. Pokud bylo zjištění vylití řeky či potoka mimo koryto, obvykle byly zatápěny pouze místní komunikace a mostky, jejichž objetí neznamenalo pro místní řidiče větší komplikace.

 

            Jediným místem, kde byl v Moravskoslezském kraji dosažen v pátek 3. stupeň povodňové aktivity (SPA), byl potok Polančice v Ostravě-Polance nad Odrou u Klimkovic. Žádné větší bezpečnostní riziko zde nehrozí a místní komunikace je uzavřena.

 

            Během pátečního odpoledne klesaly hladiny horních toků moravskoslezských řek a jejich přítoků. Dolní úseky stoupaly. Krajské operační středisko hasičů v Ostravě informovalo kolegy v polských Katovicích o dosažení hladiny řeky Odry v Bohumíně na hodnoty pro první SPA.


Datum zveřejnění/aktualizace: 28.4.2017

Zpět na výpis