41. ROČNÍK ZAHRÁDKÁŘSKÉ UNIVERZITY 2017 V ORLOVÉ

 

Tradiční školení pořádá ZO ČZS, osada č.1, Orlová - Lutyně a Dům kultury města Orlové. Přednášky se konají v Domě kultury v Orlové- Lutyni vždy ve 14 hodin.

 

4. 2. 2017 (sobota) Ing. Vladislav Samek: Pěstování vinné révy v oblasti Karvinska

Lektor je členem okresního instruktorského sboru ČZS v Karviné. Je uznávaným odborníkem prakticky v celé oblasti zahrádkářství. Mimo jiné se specializuje na množení, roubování, ochranu a hnojení ovocných dřevin a vinné révy. Ve svém vystoupení se mimo jiné zaměří také na řez stolních odrůd vinné révy. Návštěvníkům také doporučí vhodné odrůdy k pěstování v naší oblasti.

 

11. 2. 2017(sobota) Mgr. Kristina Mrózková a MUDr. Jana Lanzová: Homeopatie zatracovaná

i uznávaná  

Lektorky se vedle své hlavní činnosti dlouhodobě zabývají homeopatií. Mgr. Mrózková působí v oboru biorezonance a MUDr. Lanzová pracuje jako odbornice na léčení kožních nemocí v orlovské nemocnici. Lektorky seznámí účastníky s možnostmi homeopatického léčení běžných zdravotních problémů, ale i s užitím homeopatie v situacích, kdy klasická léčba nezabírá.

 

12. 2. 2017 (neděle) Mgr. Jaromír Wojnar: Infekční prostředí a prevence

Přednášející s pomocí bylinných čajů a dalších přípravků léčí v deseti ordinacích České a Slovenské republiky. Na základě zobrazení oční duhovky sestaví speciální směs bylin a dalších přípravků, které pacient následně užívá. Ve svém vystoupení se zaměří zejména na vybrané přírodní prostředky a jejich aplikaci na léčbu a prevenci. Účastníci si budou moci v omezeném množství zakoupit přírodní preparáty k ochraně zdraví.

 

18. 2. 2017 (sobota) Květa Vítová: Tulln Rakousko – Mezinárodní výstava květin, zahradnický

            veletrh a zahradní architektura

            Přednáška pojedná o návštěvě všech výstavních zahrad. Na 50 akrech lze navštívit první evropské ekologické zahrady v Dolním Rakousku. Více než 40 vzorových zahrad je plných nápadů pro zahradníky a milovníky přírody. Přednášející se dlouhodobě věnuje navrhování a uspořádání okrasných zahrad a okrasných částí zahrádek. Je také známou odbornicí             v oblasti životního prostředí, pozve posluchače na zahradnickou výstavu do města Tulln v Rakousku. Zvláště se zaměří na architekturu soukromých zahrad a parkových úprav v rámci rozlehlého výstaviště.

 

4. 3. 2017 (sobota) Čestmír Jež, vedoucí instruktorského sboru ČZS ve Frýdku-Místku: Pěstování sloupových jabloní

Přednášející je známým odborníkem v oblasti pěstování jak jabloní, hrušní a švestek, tak i stolních odrůd vína ve frýdeckomísteckém okrese. Seznámí přítomné s hlavními zásadami pěstování takzvaných sloupových jabloní a problémy při pěstování, a také s chybami, kterých  se zahrádkáři dopouštějí. Dále se zmíní o chybách ve výživě a řezu jabloní.

 

Bližší informace u p. Dagmar Samuhelové, Orlová-Lutyně č. 738, telefon 776 283 071 a p. Moniky Tomicové, DKMO, Osvobození 797,  telefony:  596 530 917  a  731 387 633.

 

Doc. Ing. Václav Kafka, Csc.

 

 


Datum zveřejnění/aktualizace: 25.1.2017

Zpět na výpis