Policisté varují před neseriózním jednáním

Policii ČR kontaktoval muž z Karvinska s tím, že se setkal s muži, kteří na jeho domě provedli kompletní výměnu okapového systému za vysokou cenu.

Stalo se to tak, že k domu 91letého starce přijeli neznámí muži a pána oslovili s tím, že si všimli jeho starých okapových svodů. Nabídli mu jejich výměnu. Předem si také ústně dohodli výši odměny za práci. Poté, co pán souhlasil s výměnou dvou svodů, neznámí muži vytáhli žebříky a hned začali s pracemi. Starý muž se vrátil do domu pro peníze.

Když opětovně vyšel před dům, zjistil, že neznámí muži už demontovali všechny okapové žlaby včetně svodů. Jakmile skončili, jeden z nich začal se starým pánem účtovat. Řekl si o 96 tisíc Kč, nabídl slevu, takže konečná částka byla 85 tisíc Kč.

Starý pán měl velké problémy s platbou, nakonec vše uhradil. Podle jeho slov z mužů měl strach, i když mu nijak nevyhrožovali. Nicméně je to 91letý člověk, který stál proti čtyřem mužům v produktivním věku.

Jejich jednání bylo neseriózní a podezřelé, proto se rozhodl, že vše oznámí. Účtovaná cena za výměnu okapového systému byla nepoměrně vyšší, než je obvyklá.

 

Muži byli čtyři. Ten, který oslovil pána, byl starší, mohl mít 40-50 let, jeho čeština byla velmi špatná, připomínající slovenský nebo maďarský jazyk, ale to mohlo být i záměrné. Vysoký byl asi 170 cm, tmavé vlasy, neoholen. Oblečen byl do tmavých kalhot a kabátu. Další tři muži byli o něco mladší, kolem 30 let. Na sobě měli pracovní oblečení. Přijeli dodávkou, bílé barvy.

 

Lidé by měli být obezřetní. Tento typ neznámých osob má velmi dobré přesvědčovací schopnosti. Dělají to s vědomím, že u starších budou mít úspěch a předpokládají, že starší lidé mají peníze doma. Zaměřují se na starší osoby, které většinou nedokáží dlouho odmítat.

 

POLICIE doporučuje - vůbec na podobné nabídky nereagovat a nekompromisně je odmítnout. Optimální je, cizím lidem neotvírat. V případě, že se cítí být starší člověk ohrožen, bojí se, měl by okamžitě zavolat na tísňovou linku.

Také policie doporučuje upozornit na pohyb podezřelých osob a vozidel. Domkaři znají své sousedy a okolí. Většinou ví, kdo se v jejich ulici pohybuje. Jestliže se tam objeví někdo zcela cizí, měli by Policii ČR nebo obecní policii informovat.

 

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.1.2017

Zpět na výpis