Na „pracák“ přišlo v listopadu přes 60 živnostníků

Celkem 61 samostatně výdělečně činných osob se v listopadu zaevidovalo na pobočkách úřadu práce v okrese Karviná, přičemž bezmála 61 % z nich je ve věku 25 až 49 let. Kolik drobných podnikatelů odradil od výdělečné činnosti start elektronické evidence tržeb lze pouze spekulovat. Každopádně, ani příliv živnostníků nezvrátil pozitivní trend ve vývoji na trhu práce. Na Karvinsku je teď bez práce nejméně lidí od začátku letošního roku.

K 30. listopadu bylo na kontaktních pobočkách úřadu práce evidováno 18 156 uchazečů o práci, přičemž 17 410 z nich mohlo do zaměstnání nastoupit neprodleně. V evidenci bylo 2 032 lidí se zdravotním postižením a 562 absolventů. Stav absolventů a mladistvých po základní škole se v listopadu snížil o 61 uchazečů, což je také dobrá zpráva.

Kromě 61 OSVČ se na úřad práce v listopadu nově zaevidovalo dalších 1 380 uchazečů o práci. Z evidence bylo naopak vyřazeno celkem 1 627 lidí, přičemž 905 z nich (tj. 55,6 %) nastoupilo do nového zaměstnání. V 11. měsíci byly nově nahlášeny čtyři stovky volných pracovních míst. Celkový počet volných pracovních míst v okrese Karviná tak k 30. listopadu činil 1 263. Z toho bylo 204 míst vhodných pro osoby se zdravotním postižením a 471 pro absolventy a mladistvé po základní škole.

Nejvyšší poptávka byla v listopadu po nástrojařích a příbuzných pracovnících, pomocnících ve výrobě, pracovnících poštovního provozu a ostrahy, kuchařích, číšnících, servírkách, zednících, kamnářích, dlaždičích a montérech suchých staveb. Velká sháňka je stále také po prodavačkách, řidičích všeho druhu a lékařích specialistech.

V rámci aktivní politiky nezaměstnanosti bylo v listopadu vytvořeno 47 nových pracovních míst, z toho 37 společensky účelných, 5 chráněných a 5 v rámci samostatné výdělečné činnosti. Realizováno bylo 28 rekvalifikačních kurzů pro 181 uchazečů o zaměstnání. Největší zájem byl o obsluhu osobního počítače a kurz pro pracovníky v sociálních službách. V rámci zvolené rekvalifikace proběhlo 21 kurzů, přičemž největší poptávka byla po vstupním školení k získání profesní způsobilosti řidiče a po rozšíření řidičského oprávnění.

Podíl nezaměstnaných osob vypočtený z počtu obyvatel ve věku od 15 do 64 let dosáhl v okrese hodnoty 10,27 %, avšak i přes klesající hodnotu tohoto ukazatele zaujímá okres Karviná v rámci celorepublikového srovnání nejhorší první příčku. V listopadu nebylo úřadu práce nahlášeno žádné hromadné propouštění, které by se mělo týkat zaměstnanců na Karvinsku.

-AV-


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.1.2017

Zpět na výpis