Lidé v Orlové chtějí levnější teplo, ukázal výzkum

Orlovská městská akciová společnost SMO, která má na starosti centrální dodávky tepla pro bytové domy, firmy a instituce v Orlové, chce zlevňovat. Výzkum mezi obyvateli Orlové ukázal, že cena tepla je ve městě vnímána 80 procenty lidí jako vysoká, a to bez ohledu na to, jestli mají lidé teplo od SMO nebo z jiného zdroje.

„Od poloviny loňského roku intenzívně připravujeme cesty ke zlevnění tepla. Výzkum nám potvrdil, že jdeme správnou cestou,“ vysvětlil ředitel SMO Jaroslav Vaněk.

SMO nyní jednak úspěšně jedná se společností ČEZ Teplárenská, jednak pracuje na projektu vlastní produkce tepla v plynových kotelnách v Orlové. Na ně by mohlo vytápění ve městě přejít v budoucích letech, pokud by trend cenového vývoje dodávek tepla od skupiny ČEZ a naproti tomu příznivé ceny zemního plynu potvrzoval výhodnost takového řešení. Nutné by byly investice do tepelných rozvodů i nových lokálních kotelen napojených na stávající systém centrálního zásobování teplem. Více než 80 procent občanů by - podle výzkumu veřejného mínění Orlovanů - uvítalo snížení ceny tepla i za cenu přechodu na 19 plynových kotelen. Radní města už dali přípravám projektu zelenou.

 „Zastavení růstu cen tepla a naopak snížení pro další roky je naším cílem. Cena za nakupované teplo od ČEZ tvoří nejvyšší nákladovou položku SMO, proto se aktuálně především snažíme o dohodu o nižších cenách nakupovaného tepla, což se nám zatím daří“, doplnil předseda představenstva SMO Martin Klčo.

Z pohledu obyvatel Orlové je cena tepla dlouhodobě buď na stejné úrovni, nebo spíše roste (to si myslí 58,9 procenta všech dotázaných a 62,1 procenta odběratelů SMO). Respondenti výzkumu zároveň jen ve 42,1% případů vědí, že majitel bytového domu může ovlivňovat intenzitu přiváděného tepla do vnitřních rozvodů, čili teplotu v domě. U dodávek od SMO tuto skutečnost znala dokonce jen jedna třetina lidí. Z toho vyplývá, že SMO bude o dodávkách tepla s občany také více komunikovat.

Zmíněný průzkum názorů obyvatel Orlové, provedený koncem roku 2016, potvrzuje potřebnost takovýchto kroků.

Eva Kijonková


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.1.2017

Zpět na výpis