Konkurz pro Tebe otestoval studenty GOA

Rok se s rokem sešel a studenti maturitních ročníků Gymnázia a Obchodní akademie Orlová opět předstoupili před své potenciální zaměstnavatele, aby si nanečisto vyzkoušeli pracovní pohovory na reálné pracovní pozice. Akce s příznačným názvem Konkurz pro Tebe má už v kalendáři tradičních školních projektů své nezastupitelné místo a vždy se těší velkému zájmu studentů.

„Projekt Konkurz pro Tebe se zrodil ještě na bývalé obchodní akademii a my v něm samozřejmě pokračujeme, protože je to vynikající zkušenost pro naše maturanty. Oslovili jsme asi 15 firem a organizací z veřejného i soukromého sektoru a mohu říct, že tady dnes máme jak naše tradiční partnery, tak i personalisty z firem, které se letos zapojily poprvé,“ přiblížil akci ředitel GOA Orlová Mgr. Pavel Kubínek.

Cílem akce je dát studentům možnost zúčastnit se výběrového řízení na různé pracovní pozice s požadavky, které odpovídají znalostem a schopnostem absolventa střední školy s maturitou. Studenti si vybrali jednu až dvě firmy, přičemž pohovory probíhaly buď individuálně, nebo skupinově, podle požadavků samotných personalistů. Uchazeči při nich museli prokázat nejen odborné znalosti, ale i všeobecný přehled a schopnost komunikovat v cizím jazyce.

Studenti se mohli přihlásit na pracovní pozice vyhlášené například městem Orlová, firmami Siemens, Okin, Tieto a Bonatrans, notářem JUDr. Radimem Dudou, právní kanceláří JUDr. Vladimíra Farany, a dokonce i nadnárodní společností Unilever ČR se sídlem v Praze. Někteří studenti tedy museli zpracovat své životopisy nejen ve svém rodném jazyce, ale i v angličtině nebo němčině.

„Myslím, že studenti to pojali opravdu poctivě, zejména pak ti, kteří studují odborné obory. Věřím, že zkušení personalisté jejich snahu ocení a poradí jim, co bylo dobré, na čem je ještě potřeba zapracovat a čeho se úplně vyvarovat,“ dodal ředitel. Právě závěrečné hodnocení personalistů je pro každého zúčastněného studenta největším přínosem, protože při opravdovém konkurzu se uchazeč ve většině případů nikdy nedozví, co vlastně udělal špatně.

„Za sebe musím všechny studenty, s kterými jsem pohovor vedla, moc pochválit. Někteří se sice dopustili chybiček, na které jsem je v hodnocení upozornila, ale to byly opravdu drobnosti. Častěji asi zasahovala přítomná paní češtinářka, která studenty upozornila na některé chyby ve vyjadřování,“ konstatovala s úsměvem personalistka Městského úřadu Orlová Bc. Dagmar Vaňková.

„Myslím, že to byla skvělá zkušenost. Mám pocit, že se teď dokážu lépe připravit na skutečný pracovní pohovor, případně k dalším pohovorům. Hodně mi to dalo a doufám, že jsem obstála,“ svěřila se po absolvování konkurzu na pozici asistentky v právní kanceláři studentka veřejné správy Veronika Belková.

-AV-


Datum zveřejnění/aktualizace: 16.1.2017

Zpět na výpis