Nový kamarád

Nádherný projekt vznikl v rámci Komunitního plánování a podpořila ho i nadace OKD. Nový kamarád funguje v našem městě už od května letošního roku. „Projekt je zaměřen na děti a mládež ve věku 7 až 15 let z rodin, které spolupracují s oddělením sociálně právní ochrany dětí,“ vysvětluje Mgr. Jiřina Lízalová z odboru sociálního a zdravotního a dodává, že je založen na principu individuálního a přátelského vztahu mezi dítětem a dobrovolníkem, kdy se dvojice scházejí a tráví aktivně svůj volný čas.

Na samotném počátku projektu byla obava, že se nenajde dostatek dobrovolníků, kteří by byli ochotni se do projektu zapojit a věnovat svůj volný čas mladším kamarádům. „Původně jsme si přáli, zajistit alespoň pět dobrovolníků k pěti dětem, ale ukázalo se, že studenti místních středních škol a i někteří vysokoškoláci, jsou natolik obětaví, že jich máme rovnou devět. Tudíž jsme mohli i přidat počet dětí. Zájem nás opravdu moc překvapil a jsme na studenty nesmírně pyšní,“ podotýká Lízalová.

A jak to vypadá v praxi? Studenti chodí se svým mladšími kamarády do kina, hrají badminton či různé hry. Některé aktivity jsou společné. Třeba bazén, na ten z bezpečnostních důvodů doprovázejí „dvojice kamarádů“ i sociální pracovnice. Nebo – soutěže pro všechny dvojice, které organizují právě ti starší kamarádi. „Studenti jsou skvělí, práce s dětmi je baví a mají k nim krásný a přátelský vztah. A děti? Ty jsou doslova nadšené! Těžko by se v jejich rodinách hledaly finanční prostředky na bazén, kino, výlet …Takto je to pro jejich rodiče nejsnazší, přivedou děti a pak si je až vyzvednou. Děti se vrátí spokojené a se spoustou nových zážitků,“ usmívá se sociální pracovnice.

Projekt, který prokázal svou životaschopnost, ale v únoru příštího roku končí. Co bude dál? „Do budoucna se budeme snažit připravit další projekt a s ohledem na získané zkušenosti jej ještě vylepšit,“ uzavírá Mgr. Jiřina Lízalová.


Datum zveřejnění/aktualizace: 12.12.2016

Zpět na výpis